В Україні знову зросла вартість борщу. За місяць вартість інгредієнтів, які входять у склад цієї національної страви, стала вищою на 20 гривень. При цьому ціни на одні інгредієнти зросли, а на інші навіть дещо знизились. Але в підсумку вийшло подорожчання.
Про те, як змінилися ціни на інгредієнти головної української страви, розповіло видання fakty ICTV.
Отже за підрахунками, в липні приготування борщу обійдеться приблизно на 20 гривень дорожче, ніж у червні. Зараз вартість інгредієнтів на борщ становить близько 115 гривень. Подорожчання відбулось за рахунок підвищення ціни на м'ясо, а також зростання цін на моркву і буряк.
Так, за кілограм свинячих реберець зараз у торговій мережі правлять приблизно 140 гривень, тоді як на початку червня вони коштували по 125 гривень. Буряк за місяць подорожчав з 27 гривень за кіло до 35. Ще більше виросла в ціні морква: з 24 до 35 гривень.
Популярні зараз
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
Водночас картопля і капуста стали за місяць трохи дешевшими. Ціна на кілограм картоплі впала з 12 гривень до 9, а капуста подешевшала з 30 до 28 гривень. Однак таке здешевшання двох компонентів ситуації загалом не врятувало: борщ все одно став дорожчим.
Для обрахунків брали такі норми інгредієнтів:
- 400 г свинини,
- 400 г буряка,
- 500 г картоплі,
- 500 г капусти,
- 150 г моркви,
- 100 г сметани,
- 100 г цибулі,
- 70 г томатної пасти.
За цієї рецептурою вийшли такі ціни:
- свинина – 56 грн,
- буряк – 14 грн,
- картопля – 4,5 грн,
- капуста – 14 грн,
- морква – 5,25 грн,
- сметана – 12 грн,
- цибуля – 2,5 грн,
- томатна паста – 7 грн.
Тобто, сумарна вартість інгредієнтів вийшла 115,25 гривні. До речі, перед початком війни вартість продуктів для борщу становила 82 гривні. Таким чином, за 4 місяці війни вона виросла приблизно на 33 гривні.
Нагадаємо, аналітики кажуть, що до кінця літа ціни на м'ясо не повинні зростати, а ціна на овочі стане нижчою.