Today.ua

Податок на нерухомість та землю в Україні: як порахувати, скільки потрібно віддати державі

Українці самі можуть розрахувати розмір податку, який їм потрібно сплатити за своє майно: чи то нерухомість, чи земля. Для цього Державна податкова служба запустила спеціальний "Калькулятор податку на майно".

За допомогою нового онлайн-сервісу можна розрахувати всі суми податків. Скористайтеся новою послугою громадяни можуть за посиланням без реєстрації на порталі.

Нагадаємо, податок на нерухомість зобов'язані сплачувати українці, у яких площа квартир перевищує 60 кв. м, а приватних будинків – 120 кв. м. Податок на земельну ділянку є обов'язковим для власників усіх ділянок, крім категорій осіб, які згідно із законодавством звільнені від сплати цього податку.

Щоб розрахувати суму податку, до калькулятора потрібно внести всю ключову інформацію про нерухомість. Один із пунктів, які потрібно заповнити вручну, – ставка податку. Справа в тому, що цю ставку встановлює місцева влада, тобто суми в різних регіонах України різняться (дізнатися свою ставку можна тут).

За допомогою цього калькулятора можна додати відразу кілька об'єктів нерухомості, розрахувати на них податки та зберігати на майбутнє цю інформацію у системі.

Коли потрібно сплатити податки за землю та нерухомість

Платежі на сплату податку на нерухомість мають прийти українцям до 1 липня. Після отримання квитанції платник має 60 днів на те, щоб переказати кошти на державний рахунок. Якщо "чек" не прийшов, потрібно самостійно звернутися до податкової та внести платіж. Не варто чекати кінця року, щоб потім отримати штраф за несплату.

Раніше повідомлялося, що волонтерів в Україні зобов'язали подати податкові декларації до 1 травня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ