Напередодні Нового року в Україні активізувались усілякі махінатори, які торгують фальсифікатом червоної ікри, видаючи її за натуральний продукт і спокушаючи покупців дешевими цінами. Однак, за словами фахівців, справжня червона ікра має свою мінімальну ціну, дешевше за яку може бути лише підробка.
Скільки має коштувати натуральна червона ікра, і чому не варто спокушатись дешевшими варіантами, розповіла голова правління асоціації “Споживча довіра” Олена Куликова.
За словами Олени Куликової, дешевим товаром спокушатись не варто. Майже стовідсотково надто дешева ікра виявиться підробкою – звичайною білковою ікрою, яка максимально коштує 40 гривень за баночку.
"При покупці ікри орієнтуємось на ціну, не женемося за дешевизною”, – підкреслила експертка.
Популярні зараз
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
Як пояснила Олена Куликова, натуральна червона ікра може бути різного походження. Залежно від її походження, коливається і вартість цього продукту.
Виявляється, червону ікру можна отримати з риби, вирощеної в неволі, штучно (так вирощують форель), і риби, що росла у природних умовах (горбуша або нерка). Різниця в ціні за кілограм ікри з цих риб доволі суттєва: вона може сягати 1000 гривень.
Найдешевша – ікра форелі. Вона коштує 1400 гривень за кілограм. Тобто баночка вагою 80 грамів може продаватись за 112 гривень, та аж ніяк не менше.
Червона ікра з горбуші вартує по 2000 гривень за кіло, тобто така сама баночка вагою 80 грамів уже має коштувати не менше як 160 гривень.
Ну і ікра нерки цінується найвище – по 2500 гривень за кілограм. Звісно, що й баночка такої ікри дешевшою за 200 гривень не буде.
"Якщо ікра коштує у цих межах, то, за великим рахунком, це нормально. Дуже дешеву не варто купувати", – каже Олена Куликова.
Отже, якщо вам пропонують баночку "натуральної" червоної ікри за 50-80 гривень, спокушатись на такий продукт не варто. Сто відсотків, що це фальшивка.
Як визначити свіжість червоної ікри за датою виготовлення
На баночках з ікрою є дата її виготовлення. Тут слід мати на увазі, коли триває нерест лососевих риб. Дата виготовлення має припадати на цей період.
"Нерест лососевих відбувається з липня по вересень, і якщо на баночці стоїть дата виробництва в межах цього періоду, ми розуміємо, що у нас свіжа ікра", – пояснила експертка.
Водночас вона каже, що з датою виготовлення можливі й варіанти. В деяких випадках ікру зі свіжовиловленої риби відразу заморожують, а вже згодом її солять і консервують. Тоді на ній може стояти дата виготовлення, яка випадає з періоду нересту. Але така червона ікра теж цілком якісна.
Нагадаємо, ціна також не завжди може бути панацеєю від фальсифікату. Так, у Києві з'явився у продажу фальсифікат червоної ікри, за який просять доволі-таки немалі гроші.