Today.ua

Жінки в Україні можуть вийти на пенсію в 45 років: хто має право на дострокові виплати

Незважаючи на щорічне підвищення пенсійного віку для чоловіків і жінок, одна категорія громадян все ще може вийти на пенсію не в 60 років, а в 50 і навіть в деяких випадках в 45 років. Йдеться про певні пільги для матерів і пільги для робітниць шкідливих професій.

Дострокова пенсія нараховується таким жінкам довічно. Для отримання виплат потрібно мати страховий стаж не менше 15 років. Перепризначення дострокової пенсії з урахуванням досягнення загальновстановленого пенсійного віку законодавством не передбачено. Це означає, що її перерахунок відбувається за окремим календарем.

До шкідливих професій належать роботи, які стосуються гірських робіт; видобутку газу; рудної промисловості; хімічної промисловості; металургії. Жінки, що мають дані професії, мають право за законом вийти на пенсію в 50 років.

Також право на дострокову пенсію є у жінок, які народили п'ятеро або більше дітей, та у яких діти є інвалідами дитинства. Є також категорія жінок, які виходять на пенсію ще раніше - в 45 років. До них відносяться працівниці, зайняті повний робочий день на підземних роботах; робітниці, зайняті повний робочий день на роботах з особливо шкідливими та особливо тяжкими умовами праці.

Для всіх інших українок пенсійний вік становить 60 років, за винятком жінок, які народилися до 31 березня 1961 року. Вони можуть вийти на пенсію в 59,5 років.

Раніше повідомлялося, в яких банках українці можуть отримувати пенсію та інші соціальні виплати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ