Today.ua

Земля в Україні подорожчала втричі: що буде з цінами на ділянки у найближчі декілька років

Земля в Україні після відкриття ринку всього за місяць подорожчала в 4 рази в гривневому еквіваленті, і в 3 рази - в доларовому. Попит на земельні ділянки зростає, а значить і ціни будуть тільки підвищуватися. Про це розповів експерт із земельних питань KSE Олег Нів'євський.

За словами експертів, найбільший стрибок на землю в Україні відбудеться в 2024-му, коли право на покупку землі матимуть не лише фізичні особи, а й юридичні особи. При цьому про допуск до землі іноземців поки не йдеться, поки не буде проведено всеукраїнський референдум.

Міністр аграрної політики Роман Лещенко підрахував, що в найближчі кілька років після відкриття ринку землі країна отримає додатково близько $2 млрд, а це 1,5% зростання всього ВВП. За перший місяць ринку землі середня ціна за український гектар склала 28 тис. грн, а максимальна - близько 40 тис. грн. Однак, попит і ціни по областям істотно відрізняються. Найдорожча земля (38 тис. грн за гектар), як і раніше, в Київській області. В радіусі 20 кілометрів від столиці ціна на землю під забудову зросла ще на 15-18%.

Також дорога земля в Закарпатській, Одеській, Житомирській, Хмельницькій та Полтавській областях.

Раніше повідомлялося, що в Україні стрімко зростають ціни на оренду житла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ