Today.ua

Власники газових котлів будуть платити за опалення на 50% менше: українцям перерахували тарифи на зиму

Зростання тарифів на опалення в деяких містах України складе 70% в новому опалювальному сезоні. На відміну від централізованого опалення, в два рази вигідніше буде опалювати житло газовим котлом, а підігрівати холодну воду за допомогою газового водонагрівача може бути на 60% дешевше, ніж платити за гарячу воду комунальним підприємствам.

За попередніми підрахунками, за опалення та гарячу воду двом людям, які проживають в квартирі площею 60 квадратів, взимку доведеться заплатити 2105 грн, якщо опалювати приміщення газовим котлом. Якщо використовувати централізоване постачання, то комуналка (опалення + гаряча вода) буде коштувати вже 4112 грн.

За опалення одного квадратного метра в середньому українці витрачають 4 кубометри газу (при наявності котла), або 0,0431 Гкал (при централізованому опаленні). З огляду на тарифи "Київтеплоенерго" на опалення і вартість кубометра газу від Нафтогазу, опалення оселі площею  60 квадратних метрів газом взимку обійдеться 1 910 грн в місяць; централізоване опалення такої ж площі буде коштувати 3 800 в місяць. Що стосується гарячої води, то в середньому одна людина витрачає в місяць 1,6 кубометра. У разі, якщо підігрівати воду самостійно, ще приблизно 7,2 кубометра на людину "йде" на підігрів холодної води.

При підігріві газом сім'я з двох чоловік в зимовий період заплатить 195,8 грн на місяць; за гарячу воду, яка йде по трубах - 313,2 грн на місяць.

Якщо відмовитися від централізованого опалення просто так не можна, для цього потрібна згода всіх членів будинку, то відмовитися від гарячого водопостачання можна, написавши попередньо заяву.

Раніше повідомлялося, в яких містах і на скільки зростуть тарифи на опалення і гарячу воду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ