Today.ua

Верховна Рада планує скорочення пенсії одній категорії громадян

Верховна Рада підготувала законопроект, який передбачає скорочення пенсії для однієї категорії громадян. Якщо цей закон ухвалять, то їхня пенсія стане нижчою на 40%. Такий неприємний сюрприз законодавці готують суддям Конституційного суду України. Саме їхні пенсія буде скорочена.

Відповідний законопроект №8321, яким передбачається внесення змін до статті 27 Закону України "Про Конституційний Суд України" підготовлений народними депутатами Антоніною Славицькою та Анатолієм Бурмичем. Законопроект вже схвалений парламентським Комітетом  з питань соціальної політики та рекомендований  Верховній Раді до першого читання.

Законопроектом , зокрема, передбачається зниження розміру щомісячного довічного утримання (пенсії) суддів КСУ. Зараз його розмір становить 50% від зарплати члена КСУ.  В абсолютних цифрах це на сьогодні перевищує 150 тисяч гривень.

Народні депутати вважають, що в сьогоднішніх умовах такі пенсії, отримувані суддями, викликають соціальну напругу в суспільстві. Адже така пенсія в 70 разів перевищує мінімальну і в 20 разів більша за пенсію військовослужбовців. Депутати вважають, що для воюючої країни, в якій половина населення ледве животіє, такі контрасти в пенсіях неприпустимі.

"Мати середню пенсію у розмірі 150 тисяч на місяць в умовах воєнного стану за рахунок коштів єдиного соціального внеску – на мою думку, не є нормальним та справедливим до громадян, які сплачують такий внесок і отримують пенсії в десятки разів менші", - аргументувала позицію свого Комітету його очільниця Галина Третьякова.

За словами Третьякової, нині середня пенсія в Україні становить 4370,45 грн. І навіть така сума для багатьох пенсіонерів залишається недосяжною мрією.  Отже, члени Комітету вважають, що зниження пенсії суддям КСУ до 30% місячної зарплати було би справедливим кроком.  

Отже, якщо цей закон ухвалять, місячна пенсія судді КСУ становитиме трохи більше 90 тисяч гривень, що також може бути предметом заздрості 99% українців.

"Як члени соціального Комітету ми маємо підтримати даний законопроект. Треба зробити якісну та ефективну соціальну систему. Щоб, як мінімум, була соціальна справедливість", - зауважив голова підкомітету з питань соціального захисту і реабілітації осіб з інвалідністю  Сергій Гривко.

Нагадаємо, в Україні вже цьогоріч мають намір почати впровадження накопичувальної пенсії. Однак у бізнесових колах вважають, що Україна ще не готова до впровадження такої пенсії, і це може спричинити важкі наслідки для теперішніх українських пенсіонерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ