Today.ua

Валютні кредити українців переведуть у гривню: що потрібно знати позичальникам

Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає реструктуризацію валютних кредитів та переведеннях їх у гривневий еквівалент. Цим законом парламент намагається допомогти розрахуватися з боргами українцям, які взяли валютну іпотеку в банку до 2014 року і постраждали внаслідок різкого стрибка курсу долара у 2014.

Слід зазначити, що закон передбачає таку можливість не для всіх валютних кредитів, а лише для таких, які відповідають певним умовам.

Які валютні кредити можуть бути переведені у гривню

Позичальник, який хоче, щоб його валютний кредит було реструктуризовано, має відправити в банк свою заяву рекомендованим листом. Для такого звернення визначено конкретний строк – до трьох місяців із моменту набрання чинності відповідного закону.

Які обов'язки позичальника після реструктуризації валютного кредиту

Решта зобов'язань, які мав позичальник, вважаються погашеними.

Відсоток за користування кредитом не залишається незмінною величиною. Він може щорічно змінюватися в залежності від індексу ставок за річними депозитами фізичних осіб в гривні. До цього значення ще додається один відсоток.

Ще один момент, про який також треба знати позичальникам, які мають непогашені валютні кредити. Упродовж п'яти місяців від дня набуття чинності закону про реструктуризацію кредитів, діятиме мораторій на стягнення заставного майна. Після цього строку мораторій скасують. І тоді всі позичальники, які не уклали угоду щодо реструктуризації валютного кредиту, потрапляють під ризик втратити своє житло, якщо вчасно не сплачуватимуть необхідний щомісячний платіж.

Нагадаємо, із березня 2021 року в Україні діє програма, за якою позичальники можуть отримати іпотеку в гривнях під 7%. Решту відсоткової ставки зобов'язується відшкодувати держава.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ