Today.ua

В Україні запровадять посімейне декларування: хто має заповнити декларації та які витрати поверне держава

В Україні хочуть запровадити посімейне податкове декларування. Це дозволить користуватися пільгами тих членів сім'ї, які самі їх не використовують, зазначив голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Українці, за словами Гетманцева, матимуть можливість задекларувати всю свою сім'ю, сукупний оподатковуваний дохід та свої витрати на всіх дітей, а також усі пільги, які одержують члени сім'ї, в одній декларації. Таким чином, податкове навантаження на кожного із членів сім'ї зменшиться. З урахуванням податкової знижки, можна буде суттєво заощадити протягом року на сплаті податків.

Заповнити посімейну податкову декларацію громадяни зможуть в електронній формі - крім цього документу більше нічого заповнювати не потрібно. Процедуру можна буде здійснювати онлайн через електронний кабінет на сайті податкової.

Платники податків, які платили за освіту та медицину, мають право відняти ці витрати з сплаченого прибуткового податку і раз на рік отримати компенсацію – податкову знижку. Під поняттям "податкова знижка" мається на увазі можливість повернути суму, на яку можна зменшити розмір сплаченого людиною податку на доходи фізичних осіб у зв'язку з оплатою ним послуг навчання у дошкільних, позашкільних закладах, закладах загальної середньої освіти, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти та в аспірантурі на території України, або на придбання ліків, донорських компонентів, протезно-ортопедичних пристроїв, послуги реабілітації, технічних та інших засобів реабілітації протезно-ортопедичних підприємств та реабілітаційних установ.

Заповнити податкові декларації, за новим законом, зобов'язані:

Раніше повідомлялося, який податок передбачено для заробітчан із доходів, отриманих ними за кордоном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ