Today.ua

В Україні залишилося власної солі на три місяці

Наявних запасів солі, що є на складах у рітейлерів, українцям має вистачити на 2-3 місяці. При цьому поповнення запасів цього продукту відбувається за рахунок дрібних підприємств. Але їхньої потужності не вистачить, аби повністю задовольнити попит на сіль в Україні. Отже, вся надія – на постачання з-за кордону.

Яка ситуація склалася нині на ринку солі, розповів заступник директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Микола Пугачов.

За словами науковця, крім Артемсолі, яка зараз виведена з ладу, в Україні налічується ще низка соляних родовищ. Причому вони зосереджені не лише на Донбасі, але й західному регіоні країни.

"Родовища кам’яної солі зосереджені на Донбасі, Передкарпатті та Закарпатті. Державним балансом запасів враховано 14 родовищ кухонної солі, в тому числі 8 – кам’яної. На жаль, більшість з цих родовищ наразі не використовуються", - каже Микола Пугачов.

Отже, після зупинки Артемсолі, почали нарощувати виробництво цього продукту виробники на заході країни. Зокрема, обсяг виробництва виріс на Дрогобицькому солевиварювальному заводі. До речі – одному з найстаріших підприємств цієї галузі в країні. Тобто запаси солі, хоч і не в такому обсязі, як це було раніше, та все ж поповнюються.

А крім того, в Україні є ще достатній запас солі на торгових складах. Рітейлери встигли припасти в себе якусь дещицю ходового товару. І цієї дещиці українцям вистачить, принаймні, на два місяці. А якщо не зловживати сіллю, то можна розтягнути й на три.

"У торговельних мережах та на складах знаходиться декілька тисяч тонн солі для реалізації населенню. З огляду на рекомендації Всесвітньої організації здоров’я щодо норми споживання людиною 2-3 кг солі на рік, цих запасів вистачить для забезпечення населення на 2-3 місяці", — кажуть спеціалісти з "Інституту аграрної економіки".

Ну, і звісно, західні партнери нас не залишать: допомагають зброєю, то й сіллю допоможуть. А як тільки прилавки почнуть насичуватись імпортним продуктом, соляний ажіотаж піде на спад. А вартість кілограма солі повернеться у звичне русло: від 20 до 25 гривень за кіло.

Нагадаємо, наприкінці травня ціни на сіль в Україні зросли на тлі ажіотажного попиту до 95 гривень за кілограм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ