Today.ua

В Україні закриється третина цукрових заводів: виробники назвали основні причини кризи галузі

Виробництво цукру в Україні опинилося під загрозою. Третина цукрових заводів у країні з 1 вересня перестануть працювати. Підприємства зупиняться через війну та високі ціни на газ. За нинішньої економічної ситуації цукрова галузь стає нерентабельною. Із 32 заводів залишаться лише 22 підприємства, як звітували в асоціації "Укрцукор".

Європейські ціни на газ перевищили 2000 доларів за 1000 кубометрів, і це основна причина, через яку частину заводів не запустять у новому сезоні.

"У Європі газ коштує вже понад 2 тис. дол. Якби Гнідавський цукровий завод працював лише на газу, то щодобово ми повинні віддати мінімум 400 тонн цукру тільки на газ при тому, що завод вироблятиме 600-700 тонн на добу, а ще потрібно розрахуватися з господарствами, які здають буряки, платити заробітну плату людям, обслуговувати підприємство", - розповів директор Гнідавського цукрового заводу Олександр Нікішин.

За таких тарифів кожен кілограм виробленого газу цукру приносить заводу лише збитки. На державну підтримку під час війни нема чого розраховувати, тому все що залишається - це скорочувати кількість підприємств.

Кількість сировини цього року для цукрових підприємств буде меншою. Фермери засіяли цукровим буряком 180 тисяч гектарів, що дозволить виробити 1,08 млн. тонн цукру з 7,83 млн. тонн цукрових буряків. На початку сезону виробництва цукру 2022/23 1 вересня в Україні буде близько 470 тисяч тонн, і цього вистачить, щоб разом із очікуваним виробництвом покрити як місцеві потреби, так і експорт.

Раніше повідомлялося, скільки коштують цукор та борошно в українських супермаркетах у серпні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ