Today.ua

В Україні заборонили примусове стягнення боргів за комуналку: кого з громадян торкнеться

Верховна Рада 27 липня ухвалила закон, який забороняє на час дії воєнного стану примусово стягувати з громадян борги за житлово-комунальні послуги. Заборона діятиме лише для жителів тих територій, які перебувають чи перебували у зоні бойових дій чи в окупації.

За ухвалення в цілому законопроекту "Про внесення зміни до... Закон України "Про виконавче провадження" щодо виконання рішень про стягнення з фізичної особи заборгованості за житлово-комунальні послуги у період дії військового стану" (№7531) проголосували 312 народних депутатів.

Згідно з документом, мораторій на стягнення боргів з українців діятиме у територіальних громадах, розташованих у районах проведення військових (бойових) дій або які перебувають або перебували у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) відповідно до переліку, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Народні депутати підтримали й стягнення боргів за житлово-комунальні послуги з нерухомого майна, яке є місцем постійного проживання фізичної особи та було знищено чи пошкоджено під час війни.

Крім того, досі було повністю заборонено під час дії воєнного стану стягувати борги за комуналку із підприємств оборонно-промислового комплексу, органів військового управління, військових частин, вищих військових навчальних закладів, установ та організацій зі складу Збройних Сил. Депутати внесли до цієї норми виняток, згідно з яким норма не стосується рішень за позовами фізичних осіб щодо стягнення заробітної плати та грошового забезпечення військовослужбовців.

Раніше повідомлялося, як змінився механізм нарахування плати за комуналку під час воєнного стану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ