Today.ua

В Україні з'явилися дві нові монети: як вони виглядають

Національний банк України представив дві нові пам'ятні медалі - "Місто героїв - Чернігів" та "Місто героїв - Миколаїв". Вони надійдуть у продаж уже з кінця березня. Усі охочі зможуть придбати монети в онлайн-магазині нумізматичних товарів НБУ.

У НБУ зазначили, що пам'ятну медаль "Місто героїв — Миколаїв" присвятили подвигу та стійкості жителів міста корабелів, яке стало справжньою фортецею на шляху російських загарбників на півдні України.

З перших днів повномасштабного вторгнення росіяни намагалися захопити Миколаїв, але після кількох невдалих штурмів, спроб оточення, оволодіння Миколаївським аеропортом і аеродромом Кульбакіно почали бомбардувати і обстрілювати місто, завдавши непоправних втрат людським долям і матеріальних збитків місту - багато будинків були зруйновані вщент.

На аверсі медалі можна побачити написи 2023/Україна, малий Державний герб України, рядки із поезії Ліни Костенко, а також стилізовану композицію, що характеризує Миколаїв (маяк, корабель, порт).

На реверсі медалі на дзеркальному фоні викарбувано напис - МИКОЛАЇВ/МІСТО ГЕРОЇВ. У верхній частині розміщена дзеркальна композиція, що символізує опір російському окупанту, у нижній - стилізована панорама міста з його історичними та археологічними пам'ятками.

Друга пам'ятна медаль "Місто героїв — Чернігів" присвячена подвигу, масовому героїзму та стійкості громадян міста Чернігова, які захищали Україну з північних кордонів та з першого дня війни перебували під обстрілами.

На аверсі медалі є написи 2023/Україна, малий Державний герб України, у центрі рядки з поезії Ліни Костенко та стилізована композиція з історичних культових споруд міста.

На реверсі монети зображено гасло Чернігів-місто Героїв. У верхній частині – дзеркальна композиція, яка має символізувати боротьбу з російськими окупантами, незважаючи на руйнування, у нижній – стилізована панорама міста з його історичними будівлями.

Ці монети випущені тиражем до 100 000 штук. Виготовлені вони із нейзильберу.

У серії монет "Міста героїв" вже є монети, присвячені таким містам як Херсон, Харків, Охтирка та Волноваха.

Раніше у Верховній Раді назвали причину, коли НБУ може скасувати офіційний курс долара в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ