Today.ua

В Україні з'являться дві нові гривневі монети з унікальним дизайном

В Україні з 18 січня з'являться дві нові монети номіналом 2 та 10 гривень. Нацбанк введе їх d обіг на честь XXIV зимових Олімпійських ігор, проведення яких заплановано на лютий 2022 року у Пекіні.

За даними НБУ, 2-гривнева та 10-гривнева монета матимуть однакове оформлення на аверсі та реверсі. Виготовлені монети з різних матеріалів – 10 гривнева монета – зі срібла, тираж – 2,5 тис. штук. Монета номіналом 2 гривні виготовлена з нейзильберу (сплав міді, нікелю та цинку), її тираж – 35 тис. штук.

Зазначається, що на аверсі монет розміщено: вгорі – малий Державний Герб України, над яким напис півколом "УКРАЇНА", в центрі у дзеркальному колі – голова дракона (використана тамподрук), який є головним героєм стародавніх легенд, міфів, казок та одним із самих відомих символів Китаю, напис "2022", стилізований під змієподібного дракона, вкритого лускою; ліворуч і праворуч – чотири піктограми, що символізують олімпійські види спорту; внизу номінал - 2 або 10- та графічний символ гривні. На реверсі монет розміщена композиція, що символізує країну, де відбудуться XXIV зимові Олімпійські ігри, – Китай, з його давньою культурою, одним із елементів якої є папір; карта Пекіна, де зображені піктограми сноубордиста і фігуристки (в центрі), праворуч від якої – віяло – невід'ємна частина традиційної китайської культури, перші відомості про появу якого відносять до IV–II ст. до н. е.

Також на реверсі можна побачити внизу сніжинку та логотип Національного олімпійського комітету України (ліворуч), над яким голова дракона та вогонь – один із символів Олімпійських ігор.

Раніше повідомлялося, що найближчими днями курс долара може різко злетіти вгору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ