Today.ua

В Україні ціни на помідори впали до 5-річного мінімуму

Ціни на помідори в Україні наприкінці листопада впали до 5-річного мінімуму. Якщо у попередні роки у цей період кілограм вітчизняних салатних томатів коштував у межах 23-29 грн/кг, то цього року цінник знизився до 15-20 грн/кг. Імпортні овочі також подорожчали.

За даними AgroTimes, середня ціна помідорів становить сьогодні 26 грн/кг. Падінню цін сприяла низка факторів.

По-перше, сезон томатів цього року розпочався пізніше, а по-друге – попит на ринку перевищує пропозицію. Це основні причини, які вплинули формування ціни на помідори.

Крім того, збільшився імпорт помідорів, через що вітчизняні виробники не можуть сильно піднімати цінник. Сезон консервації вже завершився, а отже, попит на томати знизився. Українці іноді купують тепличні помідори на салат, але не приховують, що їхній смак залишає бажати кращого. До того ж, тепличні помідори швидко псуються. Тоді як томати подешевшали, ціни на інші овочі підвищуються. Так, буряки на оптових ринках продають по 9-12 грн/кг, морква – близько 7 грн/кг; капусту – по 7,5-8,5 грн/кг (було 7 грн/кг). Картоплю наприкінці листопада можна було купити в середньому по 6 гривень за кілограм.

Раніше повідомляли, що в Україні вже з нового 2022 року зростуть ціни на хліб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ