Today.ua

В Україні стрімко змінюється ціна на картоплю: такої вартості не було давно

Цьогорічна ціна на картоплю не перестає дивувати українців. Вона стрімко змінюється: одним - на втіху, іншим – на досаду. Спеціалісти аграрного ринку кажуть, що так картопля не коштувала вже 5 років.

Про це свідчать дані цінового моніторингу, здійсненого на оптових аграрних ринках України.

Наприклад, на львівському гуртовому ринку "Шувар", що є найбільшим в західній Україні, вартість кілограма бульби впала до 3 гривень. При цьому найвідбірніші коренеплоди йдуть по 5 гривень за кіло. Торік середня гуртова ціна на картоплю тут становила 6,5 гривні. А в 2020 за неї взагалі правили по 11,5 гривні.

Аналітики аграрного ринку, які чітко відстежують усі тенденції, кажуть, що такої ціни на картоплю не було упродовж останніх 5 років. Вони пов'язують таке падіння цін на український "другий хліб" із надлишком пропозиції на ринку.

З осені вартість картоплі була вища, оскільки виробники притримували свій товар до весни, аби навесні продати його. Але так вийшло, що почалась війна, ринок споживання картоплі відчутно скоротився, і тепер виробникам доводиться збувати її за безцінь, аби повернуть хоч якісь гроші.

Втім, на решту овочів зберігаються помірні та, навіть, високі ціни. Так, за буряки вже цьогорічного врожаю правлять по 57-60 гривень за кілограм. Водночас є й минулорічні буряки, які йдуть оптом за 15-17 гривень. За кілограм моркви просять 16-17 гривень. Осіння капуста йде по 16-22 грн/кг, а за ранню капусту доведеться віддати від 21 до 25 гривень. Цибуля ріпчаста вартує 11-13 грн/кг, а за кіло часнику продавці хочуть від 80 до 100 гривень.

Нагадаємо, експерт пояснив, коли в Україні почнуть знижуватись ціни на ранні овочі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ