Today.ua

В Україні продовжили воєнний стан та мобілізацію: кого з українців можуть призвати наступними

Воєнний стан в Україні, а разом із ним і загальну мобілізацію продовжили до 21 листопада 2022 року. До лав армії можуть призвати всіх військовозобов'язаних громадян України віком від 18 до 60 років, які не мають обмежень за станом здоров'я, а також не мають підстав для звільнення від служби або права на відстрочку.

Щодо "хвиль" мобілізації, то вони умовні. У командуванні ЗСУ зазначають, що з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну продовжується одна загальна хвиля мобілізації, під час якої поступово доукомплектовуються підрозділи, яким потрібні додаткові фахівці.

Резервісти, колишні учасники АТО та ООС були призвані першими, разом із ними всі ті, хто має військовий досвід. Проте люди без досвіду також підпадають під мобілізацію в деяких регіонах України, де не вистачає кадрів. Їх не відправляють відразу на передову, а спочатку навчають і тримають у резерві. Після 23 серпня, коли закінчиться поточний термін воєнного стану, для призовників нічого не зміниться. Ті, хто служив, продовжуватимуть воювати за перемогу до кінця війни. Проте по закону передбачено реабілітацію та відновлення для підрозділів першої лінії.

Начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач повідомив, що досвідчених бійців забирати з фронту не будуть і такого поняття як відпочинок на війні немає. При цьому передбачено виведення підрозділів першої лінії, відведення їх на реабілітацію та відновлення.

Мобілізація в Україні відбувається безперервно. Коли український військовослужбовець гине чи потрапляє до шпиталю, його замінюють новим бійцем.

Мобілізація безпосередньо залежить від потреб у доукомплектуванні військових частин. Саме тому призивають зараз не всіх бажаючих, а лише тих, чиїх спеціалізованих навичок потребує той чи інший підрозділ.

Раніше повідомлялося, чи можуть студентів іноземних вишів випустити на навчання за кордон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ