Today.ua

В Україні подорожчають угоди з нерухомістю: що зміниться для простих громадян

Процес оформлення угод з нерухомістю в Україні стане більш фінансово затратним. Громадян зобов'яжуть звертатися до ріелторів при операціях з нерухомістю та відповідно платити їм комісію. Якщо законопроект про контроль за роботою ріелторів буде ухвалений, то вартість житла на вторинному ринку вже скоро збільшиться мінімум на 2-3%.

За словами президента Асоціації фахівців з нерухомості України (АФНУ) Юрія Піти, даним документом пропонується обов'язкова реєстрація договорів в єдиній базі даних, залучення ріелторів до кожної угоди, і обов'язкова сертифікація спеціалістів в "ріелторському міністерстві" (профільному об'єднанні). Такі зміни призведуть до того, що збільшиться і час, і витрати на оформлення угод з нерухомістю.

Запропонований законопроект є новим способом стягнення поборів з клієнтів руками ріелторів, вважає експерт. На його думку, це викличе "параліч ринку" нерухомості на пару років. На сьогоднішній день, за різними оцінками, в Україні ріелторської діяльністю займається 15-20 тис. осіб. У цю цифру входять ті, хто самостійно розміщує оголошення про "чужі" об'єкти нерухомості на спеціалізованих сайтах. А насправді кількість людей, які зараховують себе до ріелторів, може досягати 40-50 тис. осіб. І всі вони укладають угоди, не оплачуючи податки державі.

При цьому кількість сертифікованих фахівців, які не просто надають якісні послуги, а ще й платять всі податки, становить не більше 2000 тис. осіб. У зв'язку з такою ситуацією, рік тому виникла пропозиція про створення профільного об'єднання, куди в обов'язковому порядку повинні увійти всі ріелтори. Для українців це теж буде страховкою того, що вони отримають якісні послуги за свої гроші. Новий закон повинен регулювати інтереси обох сторін.

Раніше повідомлялося, де в столиці можна купити бюджетне житло до 30 тис. доларів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ