В Україні обмежать випічку хліба: названо причину

Автор: Марченко Любов

Випічка хліба в Україні може бути обмежена як за обсягом, так і за асортиментом. Такий сценарій цілком реальний, якщо відключення електрики триватимуть і надалі.

В Україні обмежать випічку хліба: названо причину - today.ua

Про це повідомив у коментарі виданню AgroPortal.ua генеральний директор ПрАТ "Козятинхліб"   Сергій Годенко.

Якщо атаки російського агресора на енергоструктуру України триватимуть і далі, то хлібопекарські підприємства не зможуть ритмічно працювати, і їм доведеться скоротити як обсяг випічки хліба, так і його асортимент. Адже випічка хліба – процес, який у жодному разі не можна переривати. Замішане тісто не може постояти в печах і почекати кілька годин, поки ввімкнуть світло. Через це підприємствам доводиться відразу запускати дизельні генератори, аби продовжити роботу.

"Запущений процес випікання хліба в жодному разі не можна зупинити чи перервати. Якщо реагувати на повітряні тривоги, то нам би довелося зупинити все виробництво", — зауважив спеціаліст.   

Популярні зараз

Війна в Україні: у відомстві Буданова визнали, що Україна не зможе виграти у РФ на полі бою

Тариф на електроенергію для населення зросте найближчим часом: в НБУ прогнозують його суттєве підвищення

Омолоджуючі зачіски для жінок за 50: стильні варіанти на прикладі зірок Голлівуду

У ЗСУ повідомили про плани росіян щодо захоплення Харкова та Сум

На щастя, у них на Вінниччині поки що немає систематичних відключень електрики, але хлібопекарі вже запаслися генератором, який дозволить не переривати процес упродовж 12 годин. У них ще немає точних підрахунків, наскільки через роботу на дизельному генераторі зросте собівартість хліба. Але те, що вона буде значно вищою, можна сказати вже.

В Україні обмежать випічку хліба: названо причину

"Година роботи на генераторі обійдеться в 1 тис. грн, що дорожче за годину роботи на електриці на 600 грн. Але якщо перебої електрики будуть тимчасовим явищем, то справимось із цими труднощами", - каже керівник.

Водночас, підвищувати вартість хліба пекарі не можуть, адже купівельна спроможність переважної більшості українців і так нижче нікуди. Отже, щоби знизити власні затрати, їм доведеться скорочувати обсяг виробництва, а також відмовитись від широкого асортименту, зосередившись на кількох сортах випічки.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

На сьогодні, незважаючи на війну, "Козятинхліб" не скорочував асортименту, а навпаки, збільшив кількість видів випічки. Наразі тут випікають понад сотню різних найменувань борошняних виробів. Та якщо відключення електрики стануть нормою, то підприємству доведеться обмежити свій асортимент трьома позиціями: білим хлібом, сірим хлібом і батоном. Це ті продукти, які найчастіше люди купують. Отже, обмежувати їхній випуск не будуть.

Нагадаємо, в Україні може зникнути або стати дефіцитом чорний житній хліб.