Today.ua

В Україні масово фальсифікують міцний алкоголь: як не натрапити на товар без акцизів

На українському ринку з кожним роком з'являється все більше фальсифікованого алкоголю, за якість якого ніхто не відповідає. Ці напої реалізуються без сплати акцизів, відповідно, їх ціна нижча. Продається такий алкоголь найчастіше в інтернеті, а також в невеликих придорожніх магазинах і в кафе біля метро.

Ситуація з підакцизними товарами, до яких відносяться сигарети і алкоголь, зараз досягла гіршого за багато років стану, відзначає глава комітету з питань податкової, фінансової і митної політики Данило Гетманцев. Є сайти, які продають міцний фальсифікований алкоголь цілими тетрапак, де кожен другий літр контрафактний, і з нього не сплачено акциз. Сірий ринок підакцизних товарів зростає, і в законодавстві не передбачено жорстких заходів покарання їх виробникам. Купувати алкоголь хорошої якості потрібно тільки у великих, мережевих магазинах, які працюють з перевіреними постачальниками. Сигарети, електронні сигарети, IQOS і Glо також незабаром планується продавати тільки в спеціалізованих магазинах, і ці товари зникнуть з кас супермаркетів.

В Україні законодавчо встановлені мінімальні ціни на алкоголь. Якщо ціни нижчі, ймовірно, це фальсифікат. Так, пляшка горілки не може коштувати менше 89,4 грн, коньяк не може коштувати менше 128,32 грн, а ігристе вино - 89 грн за пляшку. Якщо вартість цих товарів нижче, перед вами точно сурогат.

Раніше повідомлялося, як відрізнити фальсифіковані вершкове масло від натурального продукту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ