Today.ua

В Україні хочуть скоротити термін військової служби для мобілізованих: з'явилася петиція

Петиція про обмеження терміну військової служби для мобілізованих громадян набрала необхідні 25 тисяч підписів, і тепер її має розглянути президент Володимир Зеленський. Автори петиції запропонували скоротити термін служби для мобілізованих до 1 року та надати право на відстрочку від наступної мобілізації для людей, котрі відслужили цей термін.

"Нині виникла ситуація, коли, попри “загальну” мобілізацію, одні люди служать без відомих їм строків, тоді як інші не служать узагалі. Більш того, часто служать і зараз знову ті, хто й раніше не уникав військової служби — строкової, служби в особливий період тощо. Натомість, не служать зараз часто ті, хто й раніше не служив. Таким чином, одні люди віддають обов’язку значну частку свого життя, тоді як інші — нуль", — зазначає автор петиції.

За словами автора петиції, ситуація невизначеності термінів служби призводить до погіршення морально-психологічного стану військовослужбовців, а також потенційно до соціальної напруги між тими, хто служив і служить з одного боку — й тими, хто не служив і не служить, з іншого.

Аргументом за скорочення терміну служби для мобілізованих є те, що деякі військовослужбовці також відчувають прискорене зношуваня організму, швидке погіршення загального стану здоров’я через стрес, непередбачуваність, зміну харчування, порушений графік сну, навантаження, зазначає автор петиції.

"Пропонуємо чітко прописати почерговість проходження військової служби, обмежити термін служби за мобілізацією в один рік, а також гарантувати відстрочку для тих, хто відслужив цей термін і демобілізований, на визначений час, але не менше п’яти років — залежно від необхідного в певний період розміру армії та загального числа наявних військовозобов’язаних", — пропонується у петиції.

Нагадаємо, яке покарання чекатиме на переселенців-ухилянтів, які "відсижуються" за заході Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ