Today.ua

Уряд ухвалив остаточне рішення щодо тарифів на електроенергію з 1 травня

Уряд ухвалив рішення, якими будуть у травні тарифи на електроенергію для побутових споживачів. З 1 травня вони залишаться незмінними. Проте вже з наступного місяця вартість електрики може зрости.

Про це повідомив в ефірі телемарафону заступник міністра енергетики Фарід Сафаров.

За словами чиновника, масштаби розрухи, викликаної масованими ракетними ударами з боку російського агресора, дуже великі. Українським енергетикам ціною неймовірних зусиль вдалося поновити енергопостачання всіх регіонів. У цьому є величезна їхня особиста заслуга і свідчення високого професіоналізму. Однак жодного професіоналізму не вистачить, щоб відновити пошкоджені енергетичні об'єкти "з нічого". Для відновлення енергосистеми потрібні гроші, до того ж дуже великі.

Потрібно як мінімум 3,4 млрд доларів, і взяти їх немає звідки, каже Сафаров. З цієї суми приблизно 1,2 млрд доларів доведеться витратити на закупівлю ресурсів певного типу. Крім того, будуть потрібні гроші на відновлення системи передачі електроенергії.

Але є ще й система генерації. Це електростанції, які також зазнали чимало пошкоджень. Їхнє відновлення коштуватиме близько 2,1 млрд доларів.

Таким чином, питання підвищення тарифів на електроенергію навіть не дискутується в уряді. Це – питання вирішене: вартість електрики для населення підвищуватимуть. Питання в тому – наскільки її підвищувати. Наразі це обговорюється. Фахівці ведуть підрахунки, щоби підвищення тарифів виявилося ефективним для енергетики і, водночас, не завдало українцям нищівного удару.

"Будь-які зміни тарифів у піки зростання – це важкі та вимушені рішення. Поки що уряд і НКРЕКП опрацьовують питання, щоб зрозуміти, наскільки потрібно збільшувати тариф. Але все одно доведеться таке рішення прийняти, оскільки інакше енергетика не зможе не тільки відновитися, а й підготуватися до наступної зими, яка може бути набагато складнішою за попередню”, – зазначив чиновник.

Таким чином, доки питання підвищення тарифів обговорюється, українці залишатимуться з тими тарифами, що є. Принаймні, з 1 травня до кінця місяця вони становитимуть:

• 1,44 грн – для обсягу споживання до 250 кВт-год;
• 1,68 грн – для споживання понад 250 кВт-год.

Нагадаємо, при цьому Кабмін зберіг дію фіксованих тарифів на газ, принаймні, до 31 серпня цього року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ