Фальсифіковані рибні консерви, виготовлені в Латвії, заполонили українську торгову мережу. Латвійці постачають нам під маркою і за ціною дорогих сардин дешеві оселедці. До того ж – сумнівної якості. Причому, як з'ясувалось, такий фальсифікат виготовляється лише на продаж в Україні.
Нарікання на рибні консерви, що продаються в Україні, можна почути дедалі частіше. Українці скаржаться, що майже не залишилось торгових марок, яким можна беззастережно довіряти. Донедавна у покупців викликав довіру латвійський продукт. Вважалось, що прибалти ще якось дотримуються якості і не йдуть на відверті підробки. Проте, як з'ясувалося, тепер і звідти до нас масово везуть фальсифікат. Фальсифіковані рибні консерви містять у собі зовсім не той продукт, що зазначений на етикетці.
Журналісти ТСН провели ціле розслідування із візитами до Латвії і ДНК-експертизою, аби з'ясувати, що нам продають друзі з Євросоюзу у баночках з апетитною назвою "Сардини".
Загадковий "клюпеа харенгус”
Як з'ясувалось, на етикетці баночки з рибною консервою великими літерами написано "САРДИНА". Отже, у написи дрібним шрифтом мало хто вчитується. А дарма, адже там дрібнесенькими літерами написано "клюпеа харенгус”. Загугливши цю латину, журналісти з'ясували, що таку хитромудру назву має звичайний оселедець.
Невеличке занурення у біологію морських мешканців роз'яснило, що сардина та оселедець є родичами, але дуже віддаленими. Взагалі до родини оселедцевих входить понад півсотні видів риб. І сардини – один із них. Ото й уся спорідненість.
Навіть більше, навряд чи вони колись перетиналися за життя. Адже оселедець мешкає у холодних водах Балтійського і Північного морів, а сардина водиться у теплих водах Атлантики біля берегів Африки, Мексики, Венесуели та ще у теплому Середземному морі.
"Оселедець і сардина – це зовсім різні риби. Сардина вважається більш елітною рибою, вона частіше йде в консерви", – розповів директор Інституту рибного господарства Ігор Грициняк.
Латвійські виробники "відкрили" новий вид риби
Спілкування із власником латвійської компанії, що відправляє в Україну "клюпеа харенгус”, ще більше заплутало допитливих колег.
Власник латвійської компанії з виробництва консервованої риби Інгус Вацкаганц підтвердив, що "клюпеа харенгус” і сардина – це різні види риби. Однак його ремарка збентежила журналістів.
“Ми використовуємо балтійську сардину. Вона невеликого розміру, але дуже смачна, бо свіжого вилову”, – каже виробник.
Якщо згадати, що в Балтійському морі сардини взагалі не водяться, то виходить, що Інгус Вацкаганц та його колеги відкрили новий вид риб, а це вам не жарт.
Втім, усе набагато простіше. Латвійські виробники беруть звичайного балтійського оселедця, ріжуть його на шматочки і закатують в банки під маркою сардини для невибагливого українського споживача.
Це підтвердила ДНК-експертиза, зроблена з того, що містили у собі латвійські консерви. Адже, як кажуть фахівці, у сардини та в оселедця, попри їхній дальній родинний зв'язок – дуже не схожі ДНК.
Але й це ще не все.
“Той оселедець, що ми відкрили, нічого не коштував. Його треба було просто не куштувати. Адже є оселедці протерміновані, є ті, які кілька разів продавались, не продалися, а є ті, що довго лежали, навесні завезли свіжу партію, а влітку ціна на оселедець падає в рази, то куди дівати? Рибу бланшують та запихають в консерви”, – каже Ігор Грициняк.
Журналісти ТСН спеціально попрохали колег із Латвіії, роздивитись, що продається в їхніх супермаркетах. На тамтешніх баночках точно вказані різновиди сардини, і немає ніяких назв, зашифрованих латиною.
Як зізнався сам виробник, у них за таке по голові не погладять. І навіть не оштрафують, а просто відразу позбавлять ліцензії. Тож не дивно, що такий товар вони виготовляють лише для відправки в Україну, і більш нікуди.
Нагадаємо, в Україні напередодні свят можна зустріти не лише "балтійську сардину", але й фальсифіковану червону ікру, яку продавці примудряються збувати за доволі немалою ціною.