Нині, завдяки високому торішньому врожаю, ціна на картоплю тримається на нижчому рівні, ніж вона була торік на цю пору. Однак уже в середині весни вона може стрімко зрости. Причина – в тому, що восени на зберігання була закладена картопля поганої якості.
В цьогорічному сезоні відчутно подорожчали всі овочі борщового набору. Ціни на моркву, цибулю, буряк б'ють багаторічні рекорди. Виняток становить хіба що картопля, яка поки дешевша, ніж була минулої зими. Однак ця ситуація може дуже швидко змінитися, кажуть спеціалісти.
Нижчі ціни на картоплю минулорічного врожаю обмовлені більшим валовим збором цієї культури. Минулого, 2021, року аграрії заклади під вирощування картоплі більші площі, ніж у попередній рік. Завдяки цьому вдалося отримати непоганий врожай цього коренеплоду. І це обумовило нижчу ціну на картоплю.
Популярні зараз
У Мережі показали інтер'єр концепту позашляховика Kraz Chumak
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
Попри те, що на календарі вже середина зими, оптові ціни на картоплю тримаються на рівні 4,5 гривні за кілограм. Однак уже в середині весни або навіть на її початку ситуація може кардинально змінитися: ціна на картоплю стрімко піде вгору.
Причому спеціалісти не пов'язують це з дефіцитом пропозиції. Причина - в іншому: через несприятливі минулорічні кліматичні умови аграрії зібрали дуже багато неякісних коренеплодів. І всі вони були закладені на зберігання разом із якісною картоплею.
Зрештою це призведе до того, що навіть якісна картопля почне псуватись. А відтак, за той овоч, що зберігся непогано, почнуть правити високу ціну.
"Саме зростання частки неякісної продукції, яку також відправляли у сховища, може призвести до зростання цін на внутрішньому ринку. З більшою ймовірністю вже до середини весни 2022 року на внутрішньому ринку України цінники на картоплю стандартної якості мають усі шанси перевищити показники 2021 року", - прогнозує керівник проекту "АПК-Інформ: овочі та фрукти" Олександр Хорев.
Нагадаємо, спеціалісти розповіли, як можна найдовше вберегти зібрану картоплю від почорніння і псування.