Today.ua

Українцям розповіли, як заощадити при покупці нового житла у попереднього інвестора

Найдешевше житло продається на початковому етапі будівництва, коли заривається котлован. Однак, не всі хочуть ризикувати вкладати гроші в будівництво на цьому етапі, адже невідомо, скільки років доведеться чекати на готове житло, і чи добудують його взагалі. Є ще один швидший та економніший варіант покупки квартири для тих, у кого є обмежена сума грошей.

Якщо ви не встигли, або не захотіли стати інвестором у будівництво, а хочете заощадити на придбанні первинного житла, тоді можна купити квартиру за перевідступом. Це буде дешевше, ніж чекати, поки будинок введуть в експлуатацію.

Перевідступ майнових прав на нерухомість в новобудові - це передача прав на майбутню квартиру від первинного інвестора вторинному. Буває таке, що людина, яка спочатку вклала гроші в будівництво житла і підписала договір із забудовником, хоче продати житло, і тоді вона поступається своїми правами на нерухомість на користь нового власника. Після цього новий власник несе всі фінансові розтрати по будівництву. Між новим і старим господарем підписується договір перевідступу майнових прав. У цьому документі також фігурує забудовник. Якщо будинок знаходиться на етапі будівництва, то так само як і при інвестуванні на стадії котловану, є певні ризики.

Ретельно перевірте репутацію забудовника і дозвільні документи на будівництво. Якщо у документі вказано про заборону на вчинення процедури перевідступу прав на житло, ваша угода може бути визнана недійсною.

Перевідступ прав на квартиру в новобудові можливий і тоді, якщо на покупку житла оформлена розстрочка від забудовника або іпотека. У такому випадку стороною договору також повинен стати банк. За процедуру перевідступу доведеться заплатити будівельній компанії приблизно 2-5% від суми за квартиру. Слід знати про ці фінансові витрати та прорахувати, чи буде вам вигідно взагалі підписувати такий договір.

Перед укладенням договору важливо з'ясувати, чи не були раніше укладені угоди з відступлення прав на це житло. Якщо це не перша подібна угода, важливо з'ясувати, що не влаштовує попереднього власника.

Раніше повідомлялося, що українці активно розкуповують земельні ділянки під Києвом економ і преміум сегментів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ