Today.ua

Українцям розповіли, як у травні перейти на нові річні газові тарифи

Газові компанії вже повідомили споживачам свої нові річні тарифи, які почнуть діяти з 1 травня. Перехід на річні контракти буде проходити автоматично. Якщо споживачі хочуть змінити постачальника, то вони можуть це зробити.

Ціни на газ, запропоновані облгазами, виявилися вищими, ніж очікували українці. Мінімальний тариф 7,88 грн/кубометр запропонував "Нафтогаз", у інших тарифи ще вище. Наприклад, річний тариф від ТОВ "ЕРУ Трейдинг" становить 10,5 грн кубометр, ТОВ "ЕРУ Людям" - 10,18 грн за кубометр. У деяких регіональних облгазів цінники доходять до 12,9 грн за кубометр. Більшість газзбутів оприлюднили єдину ціну на газ в 7,99 грн за кубометр. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що вже влітку газопостачальні компанії зможуть знизити річні тарифи на газ для населення. Однак, чекати літа не обов'язково. Кожен споживач має право перейти до іншого постачальника в будь-який момент. Усі тарифи є у відкритому доступі на сайтах компаній. Крім цього, українці можуть змінити газовий тариф. Для цього необхідно підписати нову заяву-приєднання з постачальником.

У разі переходу з літнього контракту на місячний, і при бажанні повернутися назад на літній тариф, постачальник має право відмовити таким споживачам. Тому розраховувати таким чином заощадити у вас не вийде.

Якщо попередній контракт з газовим постачальником був укладений на тривалий період, то перехід на річний контракт відбудеться вже після закінчення дії поточного контракту. Тому з 1 травня не всі автоматично перейдуть на річний тариф. Цей процес займе до півроку.

Раніше повідомлялося, що Андрій Коболєв був звільнений з посади голови "Нафтогазу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ