Today.ua

Українцям розповіли, чи буде цьогоріч дешевий сир

В Україні піковий сезон продажу сирів вже минув, але поки попит на цей продукт не знижується. Коли чекати зниження попиту, і коли на прилавках з'явиться дешевий сир, розповіли експерти продовольчого ринку.

Зазвичай піковим місяцем продажу сирів стає травень. Саме цього місяця худоба виходить на пасовища, на яких буяє свіжа молода зелень. Після зими стрімко зростають надої, а відтак і зростає обсяг виробництва сирів. Росте також і споживання цього продукту: холодна зимова пора, пов'язана з підвищеним споживанням м'яса, вже минула, а літня спека з її фруктово-овочево-ягідними акцентами ще не настала. Тому саме в цю пору українці активно купують сири.

Затим, із настанням літньої спеки, споживання сирів скорочується, а разом з тим і падає ціна на сир. Отже, саме влітку слід сподіватися дешевого сиру.

Чи буде цьогоріч дешевий сир?

Попри те, що літо вже настало, і піковий сезон продажу сирів начебто минув, сировари поки не скаржаться на зменшення попиту. На експорт не стали вивозити більше сирів, та й імпорт цього продукту теж не зменшився. Отже, все, що виробляється тут, в Україні, і що ввозиться з-за кордону, задовільняє внутрішній попит.

"Попри високий імпорт, істотного падіння виробництва сиру в Україні не відзначається. Сичужних сирів минулого місяця, як і в попередньому, вироблено 9,4 тис. т. Відчутного зростання експорту немає, імпорт теж точно не зменшився, тобто споживання, як мінімум, не падає", - кажуть експерти ринку.

При цьому продавці сиру не скаржаться на те, що товар довго залежується на прилавках. Отже виходить, що поки виробникам немає сенсу знижувати ціни на свій товар, якщо він і так непогано розходиться.

Із настанням літньої спеки, рано чи пізно, попит на сир почне падати. Саме тоді настане час знижувати ціни. Але, як кажуть експерти продовольчого ринку, націнки на сири і так невеликі, рентабельність цього продукту невисока. Через це знижувати ціну також буде нікуди, а отже, дешевого сиру цього літа не варто чекати.

"Спека ще не настала, період масових відпусток теж, тому в найближчі тижні торгівля сирами залишатиметься активною, але не дасть можливості збільшувати ціни, а низька рентабельність не дозволить їх знизити, як це зазвичай буває в цей час року", - констатують експерти.

Нагадаємо, в Україні ще, принаймні, тиждень-два ціни на молоду городину суттєво не знижуватимуться. При цьому ціна на хліб зростатиме, хоча вже не так швидко, як це було упродовж холодного сезону. А вартість олії, очевидно, залишиться стабільною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ