В Україні з'явились у продажу йогурти італійського виробництва, що містять у собі надмірну концентрацію стабілізуючого домішка Е410. Цей домішок присутній у багатьох продуктах, однак в італійських його концентрація перевищена у кілька разів. Домішок Е410 не становить смертельної небезпеки, але його надмірний вміст у продукті може призвезти до проблем зі здоров'ям.
Про виявлення небезпечних йогуртів повідомило відділення Держпродспоживслужби у Тернопільській області. В його повідомленні йдеться, що надмірна концентрація камеді рожкового дерева (саме так зветься цей домішок) виявлена в йогуртах від італійських виробників Granarolo SpA та Vernate (MI).
Природжений емульгатор камедь рожкового дерева (Е410) застосовують у багатьох харчових продуктах, які вживаються без нагрівання. Його гранична концентрація у продукті не має перевищувати 1% від його маси. Однак у зазначених йогуртах ця концентрація набагато вища.
Камедь рожкового дерева застосовується для підвищення в'язкості продукту та поліпшення його смакових якостей. У допустимій концентрації вона не шкідлива для людського організму. Та й у надмірних концентраціях вона також не повинна становити шкоди, якщо йдеться про організм здорової людини. Однак відомо, що в людей із порушенням системи травлення цей стабілізатор не виводиться з організму, а його накопичення призводить до алергії та інших захворювань.
В Україні заборонені до продажу продукти, які містять надмірну дозу цього емульгатора. Через це італійські йогурти вилучають із торгівлі та сповіщають громадян, аби ті їх не купували.
Нагадаємо, маркування продуктів в Україні не відповідає дійсності. Більшість виробників обдурює споживачів.