Today.ua

Українців без попередження переводять на вищі тарифи на газ

Українців абсолютно без попередження переводять на вищі тарифи на газ. Люди переконані, що мають оплачувати газ за фіксованим річним тарифом, а згодом несподівано дізнаються, що їхній тариф виріс у півтора рази. Таке явище стало в Україні масовим.

Так відбувається через те, що багато газопостачальних компаній не витримують умов ринкової конкуренції і "сходять з дистанції", відмовляючись від подальшого постачання газу своїм клієнтам. У таких випадках передбачено, що їхні клієнти автоматично переходять до постачальника останньої надії (ПОН), який зобов'язаний постачати їм блакитне паливо. Однак у ПОН, роль якого виконує Нафтогаз, тариф на газ зараз у півтора рази вищий за фіксований річний тариф.

Так, Нафтогаз відпускає своїм побутовим клієнтам блакитне паливо за 7,96 гривні за кубометр, а тим, кого йому вимушено "перекинули", як постачальнику останньої надії – по 12 гривень.

А найголовніше, що самі клієнти збанкрутілих компаній часто-густо навіть не підозрюють, що в них тепер інший тариф на газ і продовжують регулярно сплачувати за старим, аж доки їм не приходить попередження щодо заборгованості, або ще гірше – не відключають їм газ за борги.

 

Звісно, компанія, що збанкрутіла, має поінформувати своїх клієнтів щодо припинення договору про постачання газу, а також про те, що їх передають до ПОН. Однак у більшості випадків ці компанії діють за принципом "після нас хоч потоп" і не сповіщають своїх клієнтів про те, що трапилось. І ті вже самі згодом дізнаються про таку прикрість, коли мимоволі нароблять боргів.

А тим часом, якби їх вчасно поінформували, то вони могли би завчасно обрати собі іншого постачальника газу або укласти угоду з тим же Нафтогазом, в якого для "рідних" клієнтів газ набагато дешевше.

Що слід знати тим, хто потрапив до ПОН

Нагадаємо, деякі клієнти можуть домовитись із Нафтогазом щодо індивідуального тарифу на газ. Щоправда, це стосується лише юридичних клієнтів, яких також обслуговує ця компанія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ