Today.ua

Українці з недостатнім стажем можуть отримати замість пенсії соціальну допомогу: названо умови

Українці із недостатнім трудовим стажем не можуть отримати пенсію. Для них передбачено соціальну допомогу. Умови оформлення виплат назвав One.ua.

Йдеться про так звану соціальну пенсію за віком. Ці виплати передбачені після досягнення 65-річчя. Їх перераховують кожні шість місяців з урахуванням середньомісячного сукупного доходу та майнових змін.

На виплати можуть розраховувати українці, які накопичили щонайменше 15 років страхового стажу. Кошти починають нараховувати з віку, коли у таких осіб має з'явитися право на пенсію.

Як оформити соціальну допомогу замість пенсії

Українці мають звернутися до органів соціального захисту населення за місцем прописки чи фактичного проживання. При оформленні соцпенсії не за пропискою слід додати довідку про неотримання такої допомоги в Управлінні праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації.

Претендентам на виплати необхідно надати:

Розмір соціальної допомоги

Українці з недостатнім страховим стажем можуть отримати виплату, яка дорівнює різниці між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, та сукупним середньомісячним доходом сім'ї із розрахунку на одну особу за попередні шість місяців. При цьому сума не може перевищувати 100% прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

В Україні прожитковий мінімум для працездатних осіб наразі становить 2600 грн.

Виплати соціальної допомоги не передбачені, якщо:

Грошова допомога українцям без необхідного пенсійного стажу може призначатися попри зазначені обмеження, якщо у складі сім'ї є особа з інвалідністю. Остаточне рішення ухвалюють після обстеження матеріально-побутових умов громадянина, який звернувся за призначенням виплат.

Раніше повідомлялося, що в Україні з'явився новий вид пенсії на суму 5016 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ