Today.ua

Українці вимагають підвищити ціну на землю до 100 тисяч доларів за один гектар

В Україні вимагають підвищити вартість землі. На думку деяких громадян, ціна на землю має становити 100 тисяч доларів за гектар.

Така пропозиція міститься у петиції, зареєстрованій на сайті президента України.

Електронна петиція за номером 22/128734-еп була опублікована на президентському сайті 9 грудня. Її автор Юрій Буцуровський висловив свою вимогу доволі лаконічно, одним реченням.

"Збільшити ціну землі за гектар до 100000 доларів", - написав автор петиції.

Ніяких аргументів на користь своєї пропозиції чоловік не наводить і ціну не обґрунтовує. Тобто, він просто так вважає, що українська земля має вартувати не менше за 100 тисяч доларів.

За три дні, з 9 по 11 грудня його пропозицію підтримали майже чотири десятки громадян, хоча для того, аби петицію розглянули вона має зібрати 25 тисяч голосів за 90 днів. Отже, у автора є ще в запасі 88 днів, аби його пропозиція набрала потрібну кількість прибічників.

Втім, чоловік, очевидно, не знає, що вартість землі на ринку формується стихійно, а не за директивою згори.

А тим часом, за тиждень, з 29 листопада по 5 грудня 2021, ринкова ціна на землю в Україні дещо впала. Середня вартість одного гектара зараз становить 32 633 гривні. І це на 2029 гривень менше, ніж на тижні, що йому передував. Тоді гектар йшов у середньому за 34 662 гривні.

За словами глави Мінагрополітики Романа Лещенка, від початку серпня ціна на землю в Україні виросла у півтора рази. Вартість гектара росте, як і передбачали експерти.

Але українцям не радять зараз продавати землю, бо кажуть, що вона й надалі дорожчатиме. Хоча про ціну у 100 тисяч доларів, звісно, не йдеться. За такі гроші можна продати хіба що землю на Місяці.

Втім, зараз є побоювання, що селянам доведеться поспішно спродувати свої паї, причому за безцінь. Адже ресурсний закон, ухвалений Верховною Радою, передбачає мінімальний податок із кожного гектара в розмірі 1500 гривень. Отже за пай величиною, наприклад, у три гектари власнику доведеться щорічно сплатити, щонайменше, 4500 гривень. А це для багатьох селян, особливо пенсійного віку, доволі висока сума.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ