Today.ua

Україна вдвічі збільшила постачання електроенергії з Білорусі: що буде з тарифами для громадян

Білорусь з 21 листопада відновила постачання електроенергії в Україну, а 29 листопада стало відомо про збільшення імпорту електроенергії із сусідньої держави вдвічі. Водночас постачання електроенергії зі Словаччини припинилося.

За інформацією оператора об'єднаної енергомережі "Укренерго", минулого тижня обсяги постачання електроенергії з Білорусі були на рівні 415 МВт-годин щогодини, а вже на початку цього тижня обсяги становили 900 МВт-годин.

Крім того, обсяги надходження електроенергії зі Словаччини через Бурштинський енергоострів, що виробляє електроенергію для Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей, зменшились із 121 МВт-год до нуля. Водночас через Бурштинський енергоострів Україна постачає енергію до Угорщини обсягом 182 МВт-год.

Деякі експерти вважають, що частка білоруського ресурсу не така істотна для України. При цьому, за словами президента Володимира Зеленського, цього року НАЕК "Енергоатом" працює на максимальних потужностях – 13 блоків із 15 з них генерують електроенергію. Нагадаємо, що 29 листопада на Бурштинській теплоелектростанції стався вибух. На котлі сьомого енергоблоку відбулася розгерметизація екранної труби діаметром 60 мм, внаслідок чого стався викид газопарової суміші та газів з топки котла та отримали опіки двоє працівників, які госпіталізовані до лікувальних закладів. Сьомий енергоблок було зупинено та виведено з ладу, замість нього введено в роботу четвертий енергоблок, і ТЕС продовжує свою роботу.

Раніше повідомлялося, що Європейсько-українське енергетичне агентство (ЄУЕА) вимагає підвищення тарифу на послуги з передачі електроенергії , які здійснюються "Укренерго", щоб Україна могла розрахуватися з виробниками "зеленої" енергії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ