Today.ua

У Пенсійному фонді назвали громадян, яким за законом належить отримувати дві пенсії

В Україні є категорія громадян, які по закону отримують дві пенсії. Йдеться про інвалідів з дитинства, які одночасно отримують соціальні виплати з інвалідності та пенсію по втраті годувальника. У Пенсійному фонді розповіли, як оформити ці два види пенсій.

Державна соціальна допомога з інвалідності нараховується інвалідам з дитинства протягом всього життя. Оформити її можна у місцевому управлінні праці.

Право отримувати пенсію з втрати годувальника мають непрацездатні родичі померлого, у тому числі діти, які не досягли 18 років, які залишилися сиротами. Цей різновид соціальних виплат оформляється у Пенсійному фонді. Потрібно зібрати пакет документів, який підтверджує, що померла особа була єдиним джерелом доходу заявника. Знадобиться трудова книжка, довідки про зарплату з місць роботи, свідоцтво про смерть.

Термін, на який встановлюється інвалідність, визначається медико-соціальною експертизою. Навіть якщо дитину визнано особою з інвалідністю з дитинства після досягнення 18-річного віку, то їй надається висновок МСЕК про можливість настання інвалідності до 18 років.

З липня інвалідам І групи уряд підвищив пенсії до 2 200 гривень, тим, кому не вистачало до цієї суми. За законом, пенсія по інвалідності залежно від групи інвалідності призначається в таких розмірах: особи з інвалідністю І групи — 100% пенсії за віком; особи з інвалідністю ІІ групи отримують 90% пенсії за віком; особи з інвалідністю ІІІ групи — 50% пенсії за віком.

Раніше повідомлялося, кому з українців у вересні перерахують пенсії за серпень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ