Today.ua

У Мінсоцполітики розповіли, скільки реально українці мають щомісяця платити в накопичувальну пенсію

Накопичувальна пенсія, навколо якої вже зламано чимало списів, усе ж буде впроваджена в Україні. Іншого виходу немає. Але, щоби накопичувальні внески мали якийсь ефект, вони мають бути не меншими за 7% від зарплати працівника.

Таку цифру озвучила в ефірі телемарафону міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

Зараз у Верховній Раді зареєстрований черговий законопроект, який стосується накопичувальної пенсії. Якщо закон ухвалять, то механізм накопичувальних пенсій буде запущено. На першому етапі передбачено відрахування на накопичувальні рахунки працюючих українців у розмірі 3% від їхньої зарплати. Ці 3 відсотки будуть співфінансувати роботодавець і держава.

Але такої суми замало для того, щоби сформувати реальну фінансову подушку безпеки на старість. Аби майбутній пенсіонер відчув реальний зиск від накопиченої ним пенсії, на його рахунок має надходити щонайменше 7% від зарплати. Тоді цих грошей вистачить і на те, щоб обслуговувати накопичувальний рахунок, і на те, щоб заощадженої суми йому вистачило на гідні виплати в похилому віці.

"Середній внесок, який би покривав усі необхідні видатки, і зберігав кошти в їхньому еквіваленті для людини — це щонайменше 7–10 % сплати. Сьогодні ми передбачаємо до 3 %. Це трохи мало", - зауважила чиновниця.

Отже, сам працівник також має щомісяця виділяти певну частку власних коштів, аби згодом мати реальний зиск від заощаджених грошей.

Втім, більшість експертів вважають, що без накопичувальної пенсії в Україні, звісно, не обійтися, але зараз її впровадження не на часі. Адже в країні панує шалена інфляція, економіка у прірві, і ніякого фондового ринку, в який можна було б вигідно прилаштувати накопичені гроші громадян, немає.

Отже, накопичені гривні вже через кілька років можуть перетворитися на папірці. Тому впровадження цього етапу пенсійної реформи слід розпочинати після війни, коли гривня буде стабільно міцною, і в країні буде здорове конкурентне середовище для інвестицій.

Наразі ж, гроші на накопичувальних рахунках можуть пропасти, і водночас збідніє солідарний Пенсійний фонд, з якого здійснюють виплати всім теперішнім пенсіонерам. Адже гроші на індивідуальні накопичувальні рахунки громадян надходитимуть із того самого ЄСВ, з якого фінансується солідарна пенсійна система.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ