Today.ua

Ціни на яловичину будуть рости: Китай скуповує м'ясо по усьому світу

У світі зростають ціни на м'ясо і, зокрема, на яловичину. Ціни на яловичину зростають через низку причин. Та найголовніша з них – шалений попит на цей вид м'яса у Китаї.

Китай скуповує яловичину де тільки може. Через це її вартість у світі зростає. Адже постачальникам вигідніше продати м'ясо китайцям за вищу ціну, ніж у своїй країні за меншу.

Крім підвищеного попиту в Китаї, на вартість яловичини також впливає скорочення поголів'я ВРХ через високу вартість кормів, а також нестача персоналу на бойнях.

Зараз Китай позбувся кількох крупних постачальників м'яса і шукає на ринку нових продавців. Аргентина, яка постачала у КНР дуже багато м'яса (більше - хіба що Бразилія) на місяць припинила експорт у Піднебесну. Причина – нестримний ріст вартості цього виду м'яса на внутрішньому ринку Аргентини. За рік ціни на яловичину тут зросли більш ніж на 60%. Намагаючись захистити внутрішній ринок, Аргентина призупинила на місяць експортні поставки м'яса у Китай.

Всеїдний Китай різко збільшив обсяги споживання яловичини після того, як країною прокотилася африканська чума свиней (АЧС), знищивши поголів'я цих тварин. Зараз, коли Аргентина  на місяць закрила свій кордон для експортерів вітчизняного м'яса, Китай опинився у скрутному становищі.

Адже, крім Аргентини, він втратив ще одного великого постачальника. Але вже - з політичних причин. У КНР склались напружені стосунки з Австралією, і китайці відмовились від австралійського імпорту яловичини.

Тому китайці  шукають інших постачальників. Наприклад, лише за березень поточного року вони імпортували зі США (з якими в них теж, до речі, далеко не теплі стосунки) більше яловичини, ніж за весь 2019 рік.

До речі, в самому Китаї вартість яловичини також зросла, але не так разюче, як в його експортерів. В Піднебесній ціни на яловичину за рік виросли лише на 4,4%.

Отож, доки Піднебесна не насититься, а схоже, що це настане не скоро, світові ціни на продовольство, і зокрема на м'ясо, зростатимуть.

На жаль, Україна – не виняток. У нас теж ціни на продукти ростуть, як на дріжджах. Зокрема, зростатимуть і ціни на хліб. Принаймні, до середини літа. А далі - новий врожай дасть початок новій тенденції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ