Today.ua

Ціни на цибулю в Україні знову оновили рекорд: експерти розповіли, коли овоч почне дешевшати

Ціни на цибулю в Україні у травні відновили ріст та досягли абсолютного історичного рекорду. Гуртовики продають цибулю по 48 грн за кілограм. Середній цінник на овоч у супермаркетах становить 67 грн за кг.

За словами експертів, місцевої цибулі торішнього врожаю практично в Україні не лишилося. Імпортна цибуля з країн ЄС торішнього врожаю пропонується за цінами $1,20-1,40/кг. У Європі цінники на цибулю також зросли, тому й поставки в Україну не може бути дешевими.

Цибуля врожаю 2023 року також представлена на ринку, і коштує вона дешевше минулорічної, але такої цибулі поки що не так багато. Коли ціни на цибулю нового врожаю підуть на спад, розповіли аналітики аграрного ринку.

Так, зниження оптових цін на цибулю в Україні очікується приблизно з 15 червня, коли в південних регіонах України та Молдови почнуть збирати врожай. А поки що доведеться купувати цибулю за "космічну" ціну.

На сьогоднішній день на прилавках українських магазинів та базарів переважає цибуля з країн Центральної Азії, насамперед Таджикистану, де у 2023 році надлишок цибулі. Там цибулю нового врожаю вже можна купити по $0,18, тобто у 7 разів дешевше, ніж в Україні.

Також українці активно імпортують цибулю з Азербайджану. Можливо, найближчим часом надійдуть перші партії ранньої цибулі з Туреччини, звідки логістика є набагато менш затратною, розповів міжнародний консультант ФАО Федір Рибалко. За його словами, цибулю з Центральної Азії потрібно везти через Польщу та вартість транспортування становить не менше 0,33-0,35. Логістика з Туреччини коштує близько 0,15 $/кг. Такий імпорт стабілізує ситуацію із цінами на цибулю в найближчі 10 днів.

Раніше українцям повідомили, що буде з цінами на полуницю та черешню на початку літа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ