Today.ua

Ціни на продукти змушують переглянути раціон: замість м'яса та овочів українці перейдуть на інший вид харчування

Через високі ціни на продукти, які й не думають падати, вже незабаром м'ясо та овочі можуть поступитися в раціоні українців іншому продукту. Він – доволі смачний і поживний, обсяги його виробництва в Україні зростають, і до того ж, на відміну від інших продуктів він дешевшає. Йдеться про гриби.

Виробництво печериць в Україні  помітно зросло. У 2021 році їх уже виростили 70 тисяч тон, що значно більше, ніж у попередні роки. При цьому їхня вартість, з урахуванням інфляції, відчутно знизилась, повідомив директор інформаційного грибного агентства УМДІС Максим Єнченко.

В абсолютних цифрах вона зросла, каже Єнченко. Однак, якщо порівняти її з показником споживчої інфляції, то вийде, що гриби стали значно дешевшими.

"Порівняно з 2017 роком, в 2020 році середня ціна реалізації печериці зросла на 12%, при тому що інфляція за 4 роки становить близько 40%", – каже Єнченко.

При цьому він зазначає, що ціни на гриби сьогодні вкрай нестабільні. Упродовж двох останніх років, 2020 і 2021, вартість печериць зростала і падала втричі.

Звісно, ціни на гриби, як і на решту продуктів, визначає ринок. Чим вищий попит, тим, відповідно, й вища ціна. А коли попит падає (зазвичай це буває в літню пору, коли на базарі масово з'являються дикорослі лісові гриби), то й ціна на печериці йде вниз.

"Якщо пропозиція гриба виявилося надмірною – ціни можуть обвалитися дуже швидко, а якщо його недостатньо – так само швидко вирости", - каже директор інформаційного грибного агенства.

Та попри такі коливання вартості, гриби залишаються доволі демократичним за ціною продуктом. Та й за смаковими якостями вони цілком можуть замінити і м'ясо, і овочі.

Нагадаємо, нардеп-"слуга" Микола Тищенко здивував журналистів цінами на продукти, які він купує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ