В Україні, попри невисокий споживацький попит, зростає ціна на столовий буряк. Спеціалісти пов'язують це із невисоким врожаєм цієї культури та обмеженою пропозицією на ринку. Меншою ціна на цей овоч вже не буде.
Ціна на столовий буряк вже більш ніж удвічі вища за минулорічну вартість на цю пору. Однак вона й не думає зупинятись. Так, лише з початку поточного тижня, буряки подорожчали на ринку в середньому на 17%. Отож, сьогодні фермери не віддають оптовикам цей овоч дешевше ніж по 6-8 гривень за кілограм.
Водночас ажіотажу на ринку щодо цієї культури поки не спостерігається. Великого попиту на столовий буряк немає: торгові мережі не квапляться купувати його великим партіями. Однак, незважаючи на млявий попит, виробники й не думають поступатися ціною. Вони вичікують, коли на ринку складуться більш сприятливі умови для їхнього овочу.
На щастя для фермерів, які вирощують буряк, він не так швидко псується як черешні або томати. Тож фермерам можна взяти тайм-аут на ринку і почекати, поки покупець "дозріє" до підвищення купівельної активності.
Сплеск неодмінно почнеться десь за місяць, у середині грудня, коли країна наближатиметься до різдвяно-новорічних свят. Адже, незважаючи на свою буденність і демократичність, столовий буряк залишається незмінним атрибутом будь-якого святкового столу.
Отже, зараз основна частина припасених столових буряків відлежується у сховищах в очікуванні свого "зоряного часу".
"На даний момент українські виробники пропонують столові буряки в середньому в 2,2 рази дорожче, ніж в аналогічний період минулого року. Однак навіть у таких умовах багато фермерів вважають за краще утримуватися від активних продажів в очікуванні подальшого цінового зростання в даному сегменті", - йдеться у висновках моніторингу проекту EastFruit.
Нагадаємо, ціни на продукти на в Україні ростуть швидше, ніж зарплата. Отже, незважаючи на підвищення зарплати, українці стають дедалі біднішими.