Today.ua

Стало відомо, які види продовольства будуть у дефіцити через війну в Україні

Через зрив цьогорічної посівної в Україні у багатьох країнах світу може настати голод. А в усьому світі відчуватиметься дефіцит окремих груп продовольства.

Про те, чого найбільше бракуватиме на світовому продовольчому ринку, розповів економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Отже, за словами економіста, попри усю допомогу уряду, посівна в Україні цьогоріч не пройде у повному обсязі. На сході і півдні України її практично зірвано. Особливо на півдні вже збігають строки сівби ярих культур, а аграрії не мають змоги вийти в поле.

У них немає паливно-мастильних матеріалів, насіння, добрив і взяти усе це немає де через те, що вони практично опинились відрізаними від світу. Крім того, у багатьох місцях підготовлений з осені грунт понівечений технікою окупантів. А на деяких полях працювати й небезпечно: в землі може причаїтись міна або нерозірваний снаряд. Та й згори щомиті може щось "прилетіти".

"Посівну вже зірвано – на півдні терміни багатьох робіт збігають. Фермери пробують щось робити, але вони відрізані від постачань паливно-мастильних матеріалів, добрив, насіння, засобів захисту рослин (ЗЗР). У багатьох поля знищені військовою технікою рашистів. Знищені сховища, сільгосптехніка тощо. Окупанти також активно відбирають у них техніку і кошти… Тому годі й думати, що у 2022 році Україна буде експортувати в значних обсягах щось з агропродукції", – каже Андрій Ярмак.

Втім, навіть і на неокупованій території землероби не зможуть провести посівну у повну силу, щоб зібрати гідний врожай. Адже, крім браку паливно-мастильних матеріалів, бракує також мінеральних добрив. Отже, аграрії будуть на них заощаджувати, а тому очікувати на гарний врожай не доводиться. За найбільш оптимістичними прогнозами, Україна може зібрати цьогоріч не більше 70% минулорічного врожаю.

Для українців цього має вистачити, а от на продаж навряд чи зостанеться. Та й зрештою є ще одна проблема, яка наразі унеможливлює експорт продовольства з України: окупанти практично заблокували всі порти. А саме морський шлях був основним експортним шляхом товарів з України.

Через це цьогоріч на світовому ринку відчуватиметься дефіцит олії, зерна, м'яса птиці і кормів для тварин. А для деяких країн світу відсутність продовольства з України взагалі може стати катастрофою. Йдеться насамперед про деякі країни Африки та Азії. Втім, дефіцит харчів відчуватиметься також в ЄС та в усьому світі.

Нагадаємо, українцям розповіли, що буде з цінами на продукти після війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ