Today.ua

Скільки українці платитимуть за газ у новому опалювальному сезоні

У новому опалювальному сезоні вартість газу в платіжках збільшиться. Такий висновок можна зробити, дивлячись на червневі річні тарифи, які опублікували газопостачальні компанії.

Вартість кубометра в річних тарифах сягає від 8 до 13,5 грн. З урахуванням вартості розподілу газу, українцям в червні доведеться платити від 10,2 грн до 15,7 грн.

У комітеті з питань житлово-комунального господарства Громадської ради при КМДА заявили, що якщо до листопада тарифи не зміняться, то жителі приватного сектора платитимуть за газ від 5000 до 7000 грн в місяць. Після введення річних тарифів постачальникам заборонено змінювати цінник в сторону підвищення, інакше на них накладуть штрафні санкції. Традиційно до початку осені очікується зростання цін на газ, тому не виключено, що це торкнеться місячних тарифів на газ, на які українці як і раніше можуть переходити. Експерти переконані, що якби в Україні займалися видобутком власного газу, тоді б вартість газу була б нижчою за європейську. У країні є 14 млрд куб. газу власного видобутку собівартістю в 2,6 грн за кубометр, а українцям доведеться купувати газ за 13 грн за кубометр.

Раніше повідомлялося, як змінилася вартість газу з 1 червня для жителів різних областей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ