Today.ua

В Італії українці можуть легально купити будинок за 1 євро: про що потрібно знати біженцям

В Італії можна цілком легально купити собі будинок за 1 євро. Така можливість є не лише у громадян самої Італії, але й в іноземців, зокрема, громадян України. Причому будинок за таку ціну можна придбати у наймальовничіших куточках Апеннінського півострова. Однак покупцям, які націлені на придбання такого житла, слід знати деякі нюанси.

Будинок за 1 євро можна придбати в Італії у багатьох муніципалітетах. Принаймні зараз таку можливість надають близько 25 муніципалітетів. А спеціалізовані сайти рясніють такими пропозиціями зі знімками будинків, які пропонують купити за таку символічну ціну.

За таку ціну йдуть старі будинки, в яких не залишилось господарів. Колишні власники відійшли у кращий світ, а їхні спадкоємці просто живуть у великих містах і не хочуть себе обтяжувати житлом у якійсь, нехай і мальовничій, глушині. Тому нерідко так трапляється, що літні господарі на схилі років просто заповідають свій будинок муніципалітету. Або згодом від будинку офіційно відмовляються їхні спадкоємці.

Звичайно, такі будинки, як правило, старі, як і їхні колишні власники. Можливо, у такому будинку виросло не одне покоління, і природно, що житло потребує капітального ремонту. Тому місцева влада і вирішила, що їй вигідніше продати такий будинок за 1 євро, ніж за повну ціну. Адже, отримавши у володіння такий будинок, його новий господар повинен буде зробити ремонт. Причому тривалість ремонту не має перевищувати трьох років. Такі умови угоди.

А це означає, що поки в будинку робитиметься ремонт, його новий власник купуватиме місцеві будматеріали, найматиме місцевих робітників, закуповуватиме продукти в місцевих магазинах і користуватиметься послугами місцевих служб побуту. А все це – зарплати для місцевих мешканців і податки до місцевого бюджету.

Отже, в яку ціну реально обійдеться покупка будинку за 1 євро?

Таким чином, реальні витрати на доведення такого будинку "до пуття" можуть потягнути від 24 до 63 тисяч євро. Але при цьому сам будинок ви купите за 1 євро - без каверзи. І ще: ви станете власником старовинної нерухомості у мальовничому куточку Італії.

Втім, нерухомість в Італії аж ніяк не забезпечує її власнику італійського громадянства. Щоб його отримати, доведеться докласти чимало зусиль і чекати щонайменше 10 років. Натомість ви зможете володіти власністю на правах нерезидента та щорічно проводити у своєму будинку до півроку: по 3 місяці у кожному півріччі. А це, погодьтеся, також дуже непогано. Колись же й попрацювати треба в Україні, щоби заробити собі на півроку приємного неробства.

Нагадаємо, стало відомо, скільки коштує українським біженцям місяць проживання в Італії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ