Today.ua

В Україну їдуть шведські CV90: кращі за БМП-2/3 окупантів

У Німеччині помітили ешелон зі шведськими бойовими машинами піхоти CV9040 (Strf90), що їде до України. Про це свідчить відео, яке з'явилося у Мережі.

Про те, що Швеція в рамках нового пакету військової допомоги передасть Україні бойові машини піхоти Stridsfordon CV90, стало відомо у січні 2023 року. Тоді шведські ЗМІ говорили, що Україна отримає від Стокгольма близько 50 БМП. І ось ця військова бронетехніка вже їде до України.

Потрібно відзначити, що спочатку йшлося про те, що на озброєнні ЗСУ надійдуть шведські бойові машини піхоти у варіанті CV9040A або у більш новому варіанті CV9040B. Але на відео показані бойові машини у версії CV9040C. А це найсучасніший варіант шведської бойової машини піхоти. Крім того, у такої машини є додаткова броня.

CV9040C - це технічно дуже досконала бойова машина. Вона набагато краща, ніж БМП-2/3, які використовують російські окупанти.

Що це за CV90? Це шведська гусенична бойова машина піхоти, розроблена в 1990-х роках компаніями Hägglunds (зараз BAE Systems Hägglunds) та Bofors. Екіпаж – 3 людини. У десантному відсіку міститься від 6 до 8 осіб, залежно від версії.

Ця БМП оснащується дизельним двигуном потужністю 440 к.с. (за іншими даними – 600 л.с.). Максимальна швидкість сягає 70 км/год. Запас ходу – 320 км.

Як ми вже говорили, CV9040C - це найсучасніший варіант шведської БМП. Його розробили спеціально для виконання завдань у рамках міжнародних операцій. Головне озброєння такої бойової машини піхоти – автоматична гармата Bofors L70 калібру 40 мм та кулемет калібру 7,62 мм.

CV9040C отримав додаткову броню, покращену систему кондиціювання та спостереження, а також деякі інші важливі нововведення. Але через таку модернізацію в десантному відсіку міститься 6 людей, а не 7 або 8 людей, як у інших версій CV90.

Таким чином, на озброєнні ЗСУ вже найближчим часом з'являться найсучасніші БМП. Звичайно, погано, що такі бойові машини не мають ПТРК. Але вони і без ПТРК можуть дуже допомогти українським солдатам у боях із російськими окупантами. Судячи з усього, CV90 використовуватимуть разом із німецькими танками Leopard.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що бригада ЗСУ отримає шведські танки Stridsvagn 122.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ