Today.ua

В Україні спростили процедуру звільнення з роботи

В Україні максимально спростили звільнення з роботи. У законі додалося підстав для того, щоби вказати найманому працівникові на двері. При цьому роботодавець може затримувати або не виплачувати зарплату – війна все спише.

Спрощені норми звільнення з роботи містяться у законопроекті №7251, який проголосували у Верховній Раді. Причому народні обранці віддали голоси цьому законопроекту з великим запасом: "за" проголосували 262 нардепи за необхідної мінімальної кількості у 226 голосів.

Отже, в законодавчій базі з'явилися нові підстави для звільнення працівника під час війни.

Тепер звільнити можуть ще й з таких причин:

"У зв'язку з активними бойовими діями на території України та знищенням майна підприємств, установ, організацій подальше ведення їхньої діяльності нерідко стає неможливим", - пояснили ініціатори законодавчих нововведень.

При цьому слід знати, що під час війни роботодавець може затримувати зарплату своїм працівникам або виплачувати її в неповному розмірі, якщо відсутні умови для повної та своєчасної виплати заробленого.

Крім того, під час воєнного стану роботодавець не зобов'язаний попереджати працівника щодо припинення трудових відносин за два місяці до звільнення. Згідно з новими правилами, достатньо буде попередити за 10 днів.

Нагадаємо, стали відомі реальні масштаби безробіття в Україні. У середині червня не працювало понад третину українців, які мали роботу до початку військових дій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ