Today.ua

В Україні тарифи на газ для населення вже вищі, ніж для промисловості

Одним із головних протиріч українського газового ринку вважалася більш висока ціна на газ для промислових підприємств, ніж для населення. Виходило, що промисловість, за рахунок високих тарифів на газ, субсидує населення, яке отримувало газ за нижчим тарифом. Однак у нинішньому році ситуація змінилася: тепер тарифи на газ для населення стали вищими, ніж для промисловості.

Дані за обсягами споживання і цінами на газ у першому півріччі 2021 року опублікувала державна служба статистики.

Згідно з опублікованими даними, за перше півріччя поточного року побутовий сектор спожив сумарно 3 957,2 млн кубометрів газу. За цей же період непобутові клієнти газопостачальних компаній спожили істотно більше - 6 596,8 млн кубометрів. При цьому тарифи на газ зросли як для однієї категорії споживачів, так і для іншої. Зокрема, непобутові споживачі у 2021 році платили за цінами майже в півтора рази вищими, ніж у другому півріччі 2020. У них тарифи виросли в середньому на 47,8%. Якщо в минулому році вони становили 6 053,8 гривні, то в першому півріччі нинішнього року газ їм обійшовся по 8 946,9.

Для побутових споживачів тарифи на газ у першому півріччі виросли не так відчутно, як для непобутових - лише на 7,9%. Однак за абсолютними цифрами тарифи на газ для населення перевищили ті, за якими купували газ промислові підприємства. У другому півріччі 2020 населення платило за кубометр в середньому 8 519,7 гривні. А за підсумками січня-червня 2021 вартість кубометра для побутового сектору склала 9 188,6 гривні.

Таким чином, за підсумками першого півріччя 2021 тарифи на газ для населення виявилися вищі за тарифи для промисловості на 2,7%. При цьому населення в 2021 році наростило споживання газу, а виробничий сектор, навпаки - скоротив.

Всі ціни тут наведені з урахуванням ПДВ та вартості транспортування газу. Тобто, це виходить вже остаточна вартість газу за двома складовими.

Нагадаємо, українців без попередження переводять на вищі тарифи на газ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ