Today.ua

В Україні суттєво зростуть податки для ФОП: кого можуть перевести на загальну систему оподаткування

В Україні вже з 1 липня можуть суттєво зрости податки для ФОП. Причому це не стосується повернення до оподаткування з 2 до 5%, як було до війни. Для деяких підприємців податки можуть виявитися значно вищими через переведення на загальну систему оподаткування.

Кого торкнеться такий перехід, і з чим це пов'язано, роз'яснив податковий консультант Олександр Зарайський.

За його словами, в таку ситуацію можуть потрапити ФОПи, що належать до третьої групи, якщо вони з моменту своєї реєстрації сплачували знижений двовідсотковий податок. Найімовірніше, вони вважаються як платники податків, які перебувають на загальній системі оподаткування. Отже, з 1 липня їх повернуть на цю загальну систему. У такому разі їм доведеться платити значно більше податків зі свого доходу, каже експерт.

Олександр Зарайський нагадує, що платники податків, які перебувають на загальній системі, сплачують такі податки:

Водночас, для ФОПів 3 групи, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, ставка ЄСВ становить 1474 грн на місяць (22% від мінімальної зарплати), а податок на дохід дорівнює 5%.

Загалом різниця очевидна. Тому ФОПам третьої групи, які від моменту реєстрації сплачували 2%-й податок, потрібно перевірити, на якій системі оподаткування вони зареєстровані.

Щоби перевірити статус підприємства, слід замовити довідку про сплату єдиного податку в електронному кабінеті платника податків на сайті ДПС. Якщо у виписці дата переходу на спрощену систему оподаткування та дата застосування ставки в 2% збігаються, то ФОП є платником за зменшеною ставкою з першого дня державної реєстрації", - зазначає Олександр Зарайський.

У такому разі, щоби перейти на 5%-й податок із загальної системи, підприємцю потрібно подати заявку про перехід з 1 липня 2023 року. Причому цю заявку слід подати до 15 червня.

Нагадаємо, в Україні очікується велика ревізія податків. Окрім довоєнних податків для підприємців, буде відновлено також перевірки бізнесу і штрафи для порушників податкової дисципліни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ