Today.ua

В Україні стрімко зросли відсотки за кредитами: скільки тепер доведеться заплатити “зверху“

В Україні, лише за місяць, банки суттєво підняли відсотки за кредитами. Ставки зросли загалом майже на 6%. При цьому обсяги кредитування скоротилися незначно.

Про те, як змінилися відсотки за кредитами, і хто скільки позичив, стало відомо з оперативних даних Нацбанку України.

З початку війни в Україні населенню кредитів у валюті не видають. Їх можуть отримати лише підприємства, та й то не всі. При цьому кредити у гривнях доступні всім. Проте відсотки за такими кредитами з кожним місяцем "кусаються" дедалі більше.

Так, у квітні банки підвищили кредитні ставки для населення на 5,9%: з 20,6% річних, що були у березні, до 26,5%.

При цьому для підприємств відсотки за кредитами також зросли, проте зовсім не так разюче, як для населення. Навіть після підвищення вони майже вдвічі нижчі від ставок для населення. Так, у березні відсотки за кредитами для підприємств у середньому становили 13,2%. А у квітні цей показник зріс до 13,8%, тобто лише на 0,6%. Зросли також і ставки валютних кредитів для підприємств: з 3,6% до 4,3% річних.

Загальний обсяг кредитів, виданих у квітні українськими банками, вийшов дещо нижчим за березневий. Проте зниження виявилося невеликим – лише на 0,1%.

Скорочення відбулося за рахунок зменшення кредитування населення – на 2,2%. А ось кредитування підприємств порівняно із березнем зросло на 0,6%.

Нагадаємо, monobank відновлює для своїх клієнтів дві довоєнні кредитні програми - "Розстрочка" та "Купівля частинами". Monobank планує направити на фінансування цих програм 10 мільярдів доларів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ