Today.ua

В Україні стали виплачувати більше грошей за лікарняними, проте це ненадовго

В Україні стали вище оплачуватися лікарняні. Середня величина денної виплати збільшилася на 10 гривень. Про це повідомили в "Сніданку з 1 + 1", посилаючись на дані від Фонду соціального страхування.

Середня сума лікарняних в лютому збільшилася на 15% і склала 360 гривень в день проти торішніх 350. При цьому українці в лютому 2021 року провели на лікарняних на 20% більше часу, ніж у лютому 2020. Фахівці з ФСС пов'язують це з епідемією коронавірусу, яка частіше змушує людей йти на бюлетень.

Зростання лікарняних обумовлене тим, що в країні зріс рівень середньої зарплати. Тому й виплати з тимчасової непрацездатності стали вищі. При цьому лише за лютий поточного року ФСС виплатив за листками непрацездатності 1,3 мільярда гривень.

Виплати за лікарняними будуть скорочуватися

У парламенті зареєстрований законопроект, який посилює вимоги до виплати лікарняних. Зокрема, тепер 100% вартості робочого дня будуть оплачувати лише тим, у кого страховий стаж становить не менше 20 років. На сьогодні право на 100-відсоткову виплату мають працівники зі стажем не менше 8 років. Передбачені понижуючі (порівнянодо тих, що є зараз) коефіцієнти і при інших показниках страхового стажу.

Крім того, за новим законом перші 10 днів лікарняного буде зобов'язаний виплачувати роботодавець, і лише з 11 дня виплати на себе бере ФСС. На сьогодні роботодавець оплачує лише перші 5 днів лікарняного.

Таким чином, можна передбачити, що працівників зі слабким здоров'ям, людей передпенсійного віку, а також молодих матерів, у яких часто хворіють діти, роботодавці будуть намагатися не брати на роботу. Або ж намагатимуться позбутися від них під будь-яким приводом. У будь-якому випадку, це звужує права громадян, гарантовані Конституцією.

Однак зараз перед урядом стоїть завдання знизити дефіцит бюджету. Таку вимогу виставив перед Кабміном МВФ, від якого Україна хоче за будь-яку ціну отримати кредит.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ