Today.ua

В Україні знизиться ціна на цукор: що буде з вітчизняними цукровими заводами

В Україні вже найближчим часом може знизитися ціна на цукор. Причому зниження буде істотне - приблизно на чверть. Збити ціну вдасться за рахунок імпортних поставок цукру. Однак це може завдати непоправної шкоди вітчизняній цукровій промисловості.

Восени минулого і, особливо, взимку нинішнього року в Україні безпрецедентно зросла ціна на цукор. Якщо ще у вересні 2020 року його вартість становила 15 гривень за кілограм, то вже в березні 2021 цукор продавали в середньому по 24,4 гривні.

Таким чином, нині вартість цукру в Україні вже приблизно на чверть перевищує європейські ціни.

Чому зросла ціна на цукор

Ціни на продовольство у цьому році зростають в усьому світі. Проте, крім цієї загальносвітової тенденції, є ще й наші внутрішні причини, через які цукор так злетів у ціні.

У минулому році вітчизняні виробники сировини скоротили площу під посіви цукрових буряків.

Крім того, через несприятливі кліматичні умови впала врожайність коренеплодів, а також вміст цукру у них.

У підсумку, вся вітчизняна цукрова галузь виробила 1,1 млн тонн цукру. Це при тому, що потреба внутрішнього ринку становить 1,3-1,5 млн тон. Таким чином, вже до лютого запаси цукру на складах сильно виснажилися, і виробники стали піднімати ціну на цей продукт.

Як уряд має намір вирішувати проблему

Для зниження ціни на цукор уряд вирішив вдатися до двох методів:

Обидві ці заходи дозволять знизити ціну на цукор приблизно на 25%, що наблизить її до європейського рівня. Однак є в обох цих пропозицій і підводні камені. В першу чергу, для вітчизняної цукрової промисловості.

Імпорт цукру не вигідний вітчизняним виробникам

Ясно, що чим більше ввезуть імпортного цукру, причому без мита, тим менш конкурентними будуть українські цукрові заводи. З огляду на їхню енергоємність, вони не зможуть виробляти дешевий продукт, який міг би на рівних конкурувати на ринку з імпортним.

Не врятує становища і ввезений на переробку цукор-сирець, кажуть експерти. Хоча би через те, що українські цукрові заводи вже з десяток років такою переробкою не займалися, і їм доведеться переналагоджувати свій технологічний процес заради переробки тростинного сирцю. Природно, це зробить дорожчою вартість виробництва цукру і зробить підприємства неконкурентоспроможними.

Тому на сьогодні реалії такі: дозволивши імпорт дешевого цукру, Україна може нанести потужний удар по власній цукрової промисловості.

Звичайно споживачам, за великим рахунком, все одно, чий цукор буде на прилавку. Головне, щоб він був дешевий. Однак це може запустити ланцюгову реакцію падіння цукрових заводів. А отже, не буде від них надходжень до бюджету і скоротяться робочі місця.

Однак не все в цій ситуації так однозначно.

Високі ціни на цукор можуть бути результатом монопольної змови

В Антимонопольному комітеті України звернули увагу, що в 2020 році компанія "Астарта", яка є провідним виробником цукру в Україні, збільшила свій прибуток на 33%. Ще один великий виробник - "Радехівський цукор", також значно збільшив прибуток. Причому в АМКУ звернули увагу, що обидві ці найбільші компанії на диво одностайно почали з вересня минулого року піднімати ціну на цукор. Зрештою вона виросла майже в півтора рази.

Таким чином, нинішня астрономічна ціна на цукор може бути не просто результатом об'єктивних економічних процесів, а й результатом монопольної змови між виробниками. І можливо, для зниження ціни на цукор зовсім не знадобилось би імпортувати цей продукт, а потрібно просто "притиснути" монополістів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ