Today.ua

В Україні підвищили ціни на житло: з'явився прогноз, що станеться на ринку нерухомості найближчим часом

Із приходом 2022 року в Україні залишилися незмінними ціни на житло. Щоб не відлякувати громадян новими цінами із самого початку нового року, забудовники підняли їх "із запасом" ще наприкінці торішньої осені. Таким чином ціни на житло ще можуть якийсь час протриматися незмінними.

Такий прогноз на найближчі місяці дав засновник і керуючий партнер групи компаній Concept Group Михайло Підвисоцький.

За перший місяць року ціни на житло в Україні практично залишилися незмінними. Якщо й були десь незначні коливання, то загалом погоди на ринку вони не робили. Майже незмінними залишаться ціни на житло і в лютому, а також у першій половині березня. До закінчення холодів вони не змінюватимуться.

"Січень і лютий – два найменш активні місяці у будівництві. Тому слід очікувати, що до настання теплої пори року та початку нового ділового сезону собівартість будівництва суттєво не зміниться. Відповідно, вартість квадратного метра залишатиметься доволі стабільною", - зазначив Михайло Підвисоцький.

Девелопери підняли ціни на житло ще в жовтні-листопаді минулого року. Тоді вони це навмисне зробили "із запасом" на 5-7%, щоби потім кілька місяців не залежати від зростання цін на ринку будматеріалів. Отже, незважаючи на те, що будматеріали продовжують зростати в ціні, ціни на квартири поки що залишаться незмінними. Тим більше, що й активність на ринку житла зараз вкрай низька, попиту майже немає, а тому піднімати ціни немає резону.

Експерт називає такі причини низької активності на ринку нерухомості:

"Саме сукупність цих факторів спричинила тимчасове збільшення відкладеного попиту, - зазначив експерт і тут же додав: - Проте якихось кризових явищ на первинному ринку житла не спостерігається".

Нагадаємо, через зовнішньополітичну напруженість іноземці почали активно розпродувати житло в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ