Today.ua

В Україні підвищили тариф на передачу електроенергії: нова ціна буде з 1 січня

В Україні підвищено тариф на передачу електроенергії, за яким надає послуги НЕК Укренерго. Цей тариф у 2022 році стане вищим на 17,6%, ніж у 2021 році.

Відповідне рішення НКРЕКП затвердила на своєму засіданні, що відбулося 1 грудня.

Таким чином, тариф на передачу електроенергії у 2022 році становитиме 345,64 грн/МВт-годин (без ПДВ) проти 293,93 грн/МВт-година цього року.

Спочатку НЕК Укренерго хотіло підвищити тариф на свої послуги наступного року до 458,83 грн/МВт·год. Однак у НКРЕКП визнали такий тариф завищеним, і його зменшили. Причому в міру розгляду тариф коливався то один, то інший бік. Спочатку НКРЕКП було схвалено значення 352,38 грн/МВт-годин (без ПДВ). Однак згодом до засідання 1 грудня з'явилася вища цифра – 356,9. Але під час розгляду було вирішено встановити тариф на рівні 345,64 грн/МВт-годину.

НКРЕКП не включила до тарифу на передачу електроенергії витрат на компенсацію виробникам "зеленої" енергії, хоча її дуже до цього схиляли. У тариф "Укренерго" мали намір вкласти 20% витрат на оплату виробникам "зеленої" енергії. Проте регулятор не пішов на це. Голова НКРЕКП Валерій Тарасюк наголосив, що оплата за "зеленим" тарифом не передбачена законом у тарифі НЕК Укренерго.

"По 20% діємо в рамках законодавства. Буде воно змінено, і ми змінимо розмір тарифу", - заявив Тарасюк.

До речі, у 2019 році було ухвалено зміну до закону про альтернативні джерела енергії, згідно з якою 20% вартості "зеленої" енергії оплачується з держбюджету. Однак, незважаючи на це, ні в бюджеті нинішнього року, ні у бюджеті на 2022 рік, коштів на це не передбачено.

Нагадаємо, для власників будинків із електроопаленням не передбачили пільговий тариф на електроенергію. Вони будуть оплачувати витрати на електрику на загальних засадах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ